Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Nederlanders zijn boetekampioen in België

Geschreven door Olivier Duquesne op 17-08-2020

Met de gegevensuitwisseling tussen de EU-landen worden overtredingen door buitenlandse chauffeurs op Belgisch grondgebied beter bestraft. En de Nederlanders hebben meer boetes gekregen dan onze andere buren.

België kan tegenwoordig PV's opsturen in 23 Europese talen naar buitenlandse overtreders uit een EU-land. Dat is ook mogelijk dankzij de gegevensuitwisseling tussen de lidstaten. Hieruit blijkt ook dat het de Nederlanders zijn die de meeste boetes hebben ontvangen in de post in de eerste 7 maanden van 2020. Ze worden gevolgd door de Fransen, de Luxemburgers, de Duitsers en de Polen.

Bijna 250.000 boetes

De FOD Justitie heeft 247.800 boetes opgestuurd naar het buitenland, waarvan 87.129 naar Nederland, 76.311 naar Frankrijk, 31.186 naar het Groothertogdom Luxemburg, 24.837 naar Duitsland en 16.800 naar Polen. Daarbij moeten we wel opmerken dat er slechts 8 soorten boetes gedekt worden door deze Europese samenwerking:

  • Snelheidsovertredingen
  • Het niet dragen van de veiligheidsgordel
  • Door een rood licht rijden
  • Rijden onder invloed van alcohol
  • Rijden onder invloed van drugs
  • Het niet dragen van een helm (voor motorrijders)
  • Rijden op een verboden rijstrook
  • Onwettig gebruik van een mobiele telefoon of andere communicatieapparatuur tijdens het besturen van een voertuig

Er is dus nog geen sprake van het systematisch opsturen van een PV naar het buitenland bij verkeerd parkeren of het binnenrijden van een LEZ met een niet-conform voertuig, bijvoorbeeld. Maar het vermindert de straffeloosheid van buitenlandse nummerplaten op ons grondgebied wel al aanzienlijk. En vice versa, want deze maatregel richt zich ook op Belgen in het Buitenland.

De regels

Het proces-verbaal dat een overtreding vaststelt moet verplicht worden opgesteld in de officiële taal van de staat waar de overtreder woont, vandaar het belang van de (gestandaardiseerde) vertaling, vooral voor geconstateerde overtredingen door geautomatiseerde toestellen. Het document moet de details van de overtreding vermelden (aard, datum, tijdstip, plaats, juridische referentie, enz.), evenals het bedrag van de boete en de betalingstermijn. Ook de mogelijkheden en procedures voor een betwisting worden vermeld.

Foto: DSI Police/Politie Jos Balcaen

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten