Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Het blijkt verdraaid moeilijk om een parkeerboete aan te vechten

Geschreven door Olivier Duquesne op 18-05-2022

Je wil een onterecht uitgeschreven parkeerretributie aanvechten? Bezint eer ge begint, want voor je het weet val er een brief van de deurwaarder in de bus.

Parkeergelden zijn geen bonnen die door de politie worden uitgeschreven, zoals dat wel het geval is voor onregelmatig parkeren Maar een zogeheten retributie, die geïnd worden door de gemeenten zelf of door hun onderaannemers (parkeerbedrijven). Het aanvechten van dergelijke parkeerovertreding is dan ook iets gans anders dan het aanvechten van een verkeersboete. Tot grote frustratie van de burger, die vaak ten einde raad is wanneer hij met de overheid of het parkeerbedrijf in discussie gaat. Vooral omdat de deurwaarder altijd meekijkt. Voor je het weet wordt de parkeerretributie flink opgetrokken...

Dat blijkt onder eer uit onderzoek van Ludivine Ponciau, journaliste bij Le Vif. Ze onderzocht het geval van een automobiliste die een dagvaarding van de deurwaarder kreeg voor een onbetaald parkeergeld van 21 euro. Zij is er echter zeker van dat zij noch de uitnodiging tot betaling op haar voorruit, noch de aanmaningsbrief heeft gehad. De brief van de deurwaarder gaat vergezeld van de kosten van het kantoor (dagvaarding en betaling), zodat zij 56,06 euro moet betalen. De meeste chauffeurs betalen liever, ondanks de twijfel. Zij accepteerde dit echter niet en diende een klacht in, onder meer bij de gegevensbeschermingsautoriteit DPA. De rechter heeft haar uiteindelijk in het gelijk gesteld en het parkeerbeheerbedrijf en het deurwaarderskantoor veroordeeld - hetgeen uiteindelijk in hoger beroep werd opgeheven.

En dat blijkt geen alleenstaand geval, want in het dossier dat Le Vif l'Express publiceert, worden nog een heleboel vergelijkbare gevallen bekeken. Dan hebben we het onder meer over de problemen met de scanauto's die verkeerd geparkeerde wagens geautomatiseerd beboeten, de vrijheden die de gemeenten (of de door hen aangestelde parkeerbedrijven) zich toeëigenen om toegang te krijgen tot de DIV-gegevens, de marginale methodes die sommige deurwaarders hanteren. Helaas worden de bestuurders die dergelijke zaken willen aanvechten, geconfronteerd met twee grote problemen: (1) de juridische kosten en de (2) ingewikkelde administratie. En dat maakt het aanvechten van een parkeerretributie erg moeilijk, zelfs al gaat het vaak om bedragen van amper 25 euro.

Bron: Le Vif l'Express

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten