Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Rijden onder invloed van drugs: voortaan volstaat een speekseltest

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-12-2015

De politie heeft vanaf nu genoeg aan de speekseltest om bestuurders te controleren op het gebruik van stimulerende middelen . Het uitvoerende besluit werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad.

Het is heel eenvoudig om te controleren of een autobestuurder alcohol gedronken heeft, maar nagaan of iemand rijdt onder de invloed van drugs, was tot nog toe een pak complexer en vereiste een bloedafname. Maar voortaan mag de politie het gebruik van stimulerende middelen opsporen met een test die even eenvoudig is als de blaastest: een simpele speekseltest volstaat. Het uitvoerende besluit daarvoor, de laatste verplichte stap binnen de wetgevende procedure, werd zopas gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Nu moeten enkel de politiezones nog beter uitgerust worden.

Omslachtige klus

Tot nog toe leidde een positieve speekseltest steevast tot een bloedafname om het druggebruik te bevestigen. Dat was een vervelende procedure, want ze vereiste de aanwezigheid van een arts en dus heel vaak de verplaatsing naar een medisch centrum of een hospitaal. Politieagenten zagen daarom soms af van die laatste stap om de wegcontrole niet te hoeven te onderbreken. Op die manier ontsnapte de beschuldigde soms aan de sancties en de intrekking van het rijbewijs. Hij of zij kreeg dan meestal wel een waarschuwing en soms werd ook overgegaan tot een alcoholcontrole.

Alleen speeksel

Nu zal de politieagent tijdens de controles eerst een checklist gebruiken om typisch gedrag te onderscheiden dat gekoppeld is aan recent druggebruik. Op basis daarvan kan hij met een opsporingsapparaat over de tong van de bestuurder te gaan. Op die manier kan hij dan nagaan of er drugs gebruikt werd en zo ja, van welk type. Blijkt de speekseltest positief, dan volstaat dat resultaat om de bestuurder aan te houden en sancties op te leggen. De politieagent zal echter ook een speekselstaal nemen, zodat het lab het type gebruikte drugs kan bevestigen. Is een speekselcontrole onmogelijk (bij een ernstig ongeval of bewusteloosheid), dan moet nog altijd bloed afgenomen worden.

Cannabis, cocaïne en amfetamines

Die vereenvoudigde procedure zou de ordediensten dus moeten helpen om het rijden onder invloed van opwekkende middelen te voorkomen. Want het is een wijd verspreide gewoonte. En het fenomeen is des te gevaarlijker wanneer het gecombineerd wordt met alcoholconsumptie. Uit een onderzoek op de spoeddiensten van vijf grote ziekenhuizen is gebleken dat 9,9 procent van de bestuurders die gewond raakten in een ongeval, cannabis had gebruikt. 3,8 procent vertoonde sporen van cocaïnegebruik, 2,6 procent van amfetamines en 0,6 van opiumderivaten. In 1 geval op 8 was er daarbij ook sprake van een hoog percentage alcohol in het bloed.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten