Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Rijopleiding en rijbewijs

Wie zijn autorijbewijs wil halen, kan kiezen tussen de vrije begeleiding of een erkende rijschool. De vrije begeleiding is uiteraard een stuk goedkoper dan de opleiding met een rijschool.

De eerste stap naar het rijbewijs is het afleggen van het verplichte theoretische rijexamen. Dat kan vanaf 17 jaar. U kunt theorielessen volgen in een erkende rijschool (minimaal 12 uur) of de leerstof zelf instuderen. Het examen bestaat uit vijftig vragen, waarvan u er minstens 41 juist moet hebben om te slagen. Het theorie-examen kost 15 euro. Als u geslaagd bent, moet u met het verkregen attest, dat drie jaar geldig blijft, een voorlopig rijbewijs aanvragen. Bij de proef hoort eveneens een oogtest.

Leren rijden

Om het autorijden onder de knie te krijgen kunt u kiezen tussen vrije begeleiding of rijlessen bij een erkende rijschool. Vrije begeleiding betekent dat u zonder hulp van de rijschool leert rijden. Iedereen die acht jaar een rijbewijs heeft en de jongste drie jaar niet veroordeeld is geweest tot het verval van het recht tot sturen, kan begeleider zijn. Uw voorlopige rijbewijs is in dit geval 36 maanden geldig, maar u moet minimaal drie maanden stage doen vooraleer u het praktische examen kunt afleggen.

Wie kiest voor de opleiding met een erkende rijschool, kan vrij het aantal uren rijles kiezen, met een minimum van zes uur. Enkel de opleiding die in minimaal twintig uur rijles voorziet, biedt u de mogelijkheid om tijdens uw stage zonder begeleider te rijden, mits u minimaal 18 jaar bent. In dat geval is het voorlopige rijbewijs achttien maanden geldig en moet uw stage minimum drie maanden duren. De andere formules monden uit in een voorlopig rijbewijs dat 36 maanden geldig is, ook weer met een minimumstage van drie maanden.

Voor het praktische examen wordt uw kennis van het voertuig gecontroleerd: u moet een goede zithouding kunnen aannemen en de basisfuncties (bijvoorbeeld claxonneren of lichten ontsteken) beheersen, net als de vuldop van het oliereservoir of die van de ruitensproeiervloeistof kunnen aanduiden. Tijdens het rijden moet u twee manoeuvres uitvoeren op de openbare weg: keren in de straat en achteruit inparkeren achter een voertuig. Het praktische examen kost 36 euro en ook hier is de uitslag drie jaar geldig. In die periode moet u uw rijbewijs aanvragen in het gemeentehuis. Wie twee keer faalde voor het praktische rijexamen, moet zes uur les volgen in een erkende rijschool. Meer info over het theoretische en praktische rijexamen vindt u op de site van GOCA.

Rijbewijscategorieën

Er bestaan verschillende types van rijbewijzen, afhankelijk van het soort voertuig dat u ermee mag besturen. Het rijbewijs B is het klassieke autorijbewijs, voor voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa 3,5 ton niet overschrijdt. Het aantal passagiersplaatsen (dus bestuurder niet meegerekend) is beperkt tot acht. Bovendien mag u met een rijbewijs B normaal gezien slechts 750 kilogram slepen, tenzij de auto en de aanhanger samen minder dan 3,5 ton wegen en de aanhanger niet zwaarder is dan de sleepauto zelf. Is dat wel het geval, dan hebt u een rijbewijs B+E nodig. Opgelet, als u het examen aflegt met een auto met automatische versnellingsbak, dan wordt dat vermeld op uw rijbewijs en mag u enkel met een automaat rijden.

Met een rijbewijs type B dat uitgegeven werd voor 1 september 2001, mag u ook rijden met een motorfiets van maximaal 125 cc en 11 kW, maar enkel in België. Rijbewijs A3 is geldig voor bromfietsen van klasse B, dus met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc een topsnelheid van 45 km/h. Voor alle andere soorten tweewielers hebt u een rijbewijs type A nodig. Met een rijbewijs type C mag u met een vrachtwagen rijden, maar voor een vrachtwagen met oplegger is een rijbewijs C+E vereist. En tot slot is er nog rijbewijs D, geschikt voor bussen. Ook hier heb je verschillende categorieën afhankelijk van het gewicht en de aanhanger. Zo mag u met een rijbewijs D1 bijvoorbeeld slechts 16 personen vervoeren. Alle wettelijke bepalingen rond de verschillende rijbewijstypes vindt u op de site van GOCA.

Nieuw Europees rijbewijs

Vanaf 2013 en tot 2033 zullen de huidige rijbewijzen geleidelijk aan vervangen worden door een Europees rijbewijs met bankkaartformaat. Dat zal er identiek uitzien in alle lidstaten van de Europese Unie en op die manier de 110 huidige rijbewijzen vervangen. Het nieuwe rijbewijs, dat vaak ook voorzien is van een chipkaart, is slechts tien jaar geldig. Met dit Europese rijbewijs wil de overheid fraude tegengaan en bijvoorbeeld voorkomen dat iemand met een stuurverbod zijn examen in een ander land aflegt.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten