Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Lifestyle / De garage – Lotus Elan 'M100'

Geschreven door Ken Divjak op 27-01-2023

In onze rubriek 'De garage' stellen autoliefhebbers hun trots op wielen voor. Deze keer: de Lotus Elan 'M100' van Jan Van der Borght.

Overzicht :

De gemene deler onder de eigenaars aan deze rubriek is dat ze van zoveel mogelijk auto’s willen proeven. Bij Jan Van der Borght was dat niet anders, al koos hij meestal bewust voor de underdogs van de sportwagenproductie. “Ik heb weleens een Porsche gehad,” zegt hij daarover, “maar een Aston Martin of TVR konden mij altijd meer bekoren.”

Met die idee in het achterhoofd mag het niet verbazen dat hij eind jaren 90 een Lotus Elan kocht. Geen originele versie uit de jaren 60, maar de moderne variant met voorwielaandrijving van pakweg 30 jaar geleden. “Die zag er exact hetzelfde uit als deze,” licht Jan toe, “maar ik had toen gewoonweg niet de tijd om ervan te genieten, dus heb ik hem snel weer verkocht.”

Lotus Elan M100 - AutoGids

Zeldzaam zilver

Een paar jaar later belde de koper hem op omdat hij naar Zuid-Afrika ging verhuizen, maar in het pre-gsm-tijdperk raakten zijn contactgegevens samen met de ‘M100’ zoek. Gelukkig had de Gelrodenaar de goede gewoonte om de tweedehandsmarkt in de gaten te houden, wat hem een paar jaar geleden een exact identieke Elan deed uitkomen.

“Zilver is nochtans de zeldzaamste kleur van de zesjarige productie,” klinkt het, “want de meeste waren geel of rood”. Toen ook nog eens bleek dat de nieuwe vondst precies op zijn verjaardag was ingeschreven, moest hij de Lotus wel adopteren. “Daar heb ik overigens nog geen moment spijt van gehad, want zelfs met mijn zere rug is deze roadster dagelijks bruikbaar. We doen er dan ook ook regelmatig cabrioritten mee in clubverband, want open rijden hoort voor mij bij het plezier van een Britse sportwagen.”

Lotus Elan M100 - AutoGids

Isuzu-motor

De gebruikte motor, een 1,6-liter grote turbobenzine met 165 pk, is nochtans van Isuzu-makelij, maar dat stoort de onderhand 70-jarige octaanliefhebber niet. “De turbo komt snel op druk en de ophanging is weer helemaal top na een grondige revisie, dus mij hoor je zeker niet klagen.”

Sterker, ik zou het moeilijk hebben om er voor een tweede keer afscheid van te nemen, hoewel ik dat met andere auto’s nooit heb gehad. Het is per slot van rekening een aparte verschijning die niet iedereen meteen herkent, wat het idee van de underdog alleen maar versterkt.” Light is nu eenmaal right, volgens de Chapman-doctrine. En volgens de Van der Borght-logica evenzeer.

Lotus Elan M100 - AutoGids

Foto's: © Jeroen Peeters

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten