Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vrije tijd / Tips voor trips: Expo The Italian-French affair in het Abarth GMR Works Museum

Geschreven door Kevin Kersemans op 30-08-2023

AutoGids verzamelt een heleboel leuke bestemmingen voor autofans, want de autowereld biedt voor iedereen wat wils. Onze tip voor een trip: de expo The Italian-French affair @ Abarth GMR Works Museum.

De zomervakantie 2023 loopt op zijn laatse benen, maar de autowereld blijft je tal van bestemmingen bieden voor spannende en verrijkende ervaringen. Uit de AutoGids-selectie van interessante evenementen voor de (na)zomer/herfst van 2023: de tijdelijke expo The Italian-French affair in het Abarth GMR Works Museum, van 2 september tot 4 november.

Bekijk de AutoGids-selectie van interessante evenementen in België voor de zomer van 2023

Fiat & Abarth

Liefhebbers van Italiaans geweld hebben wellicht het Abarth GMR Works Museum in Lier al eens bezocht of er op zijn minst al van gehoord. De nadruk ligt er op Abarth en andere Italiaanse merken als Fiat en Lancia, evenals op Lada's, die ook belangrijk zijn geweest in de racecarrière van Guy Moerenhout, de bezieler van het museum. Van zaterdag 2 september tot 4 november wordt daar echter een tijdelijke tentoonstelling gehouden die de connectie tussen Fiat en Abarth enerzijds en Simca en Gordini anderzijds uitspit.

Simca & Gordini

Want die is er namelijk: Simca is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstaan als een Franse tak van Fiat om de hoge invoerrechten te omzeilen die toen in Frankrijk golden. En Gordini, dat nu vooral geassocieerd wordt met Renault, is oorspronkelijk ontstaan als tuner van die Simca's – die dus in het begin niet maar waren dan in Frankrijk gebouwde Fiats met een ander logo. In feite was Gordini met andere woorden de Franse tegenhanger van Abarth in Italië – Amédée (of liever: Amedeo) Gordini was trouwens een Italiaan... in tegenstelling tot Karl 'Carlo' Abarth, die eigenlijk een Oostenrijker was...

Zeldzame bolides

Tijdens de expo The Italian-French Affair zullen enkele zeldzame (race)wagens worden tentoongesteld, zoals een Simca Gordini Deho uit 1938 (zie openingsfoto) of twee Simca Abarth 1300 Corsa's (een rode en een gele), waarvan slechts 55 exemplaren werden geproduceerd en waarvan de wegversie naar verluidt 230 km/u haalde, een duizelingwekkende snelheid in die tijd. Een uniek stuk in het Abarth GMR Works Museum is de Simca Abarth 1150 SS Corsa, het enige nog bestaande exemplaar van deze versie waarvan indertijd slechts 10 stuks werden gebouwd.

Praktische informatie

Wanneer?

Van zaterdag 2 september tot zondag 4 november 2023

Openingsuren?

Dinsdag tot en met vrijdag: van 9 tot 12u en van 14 tot 18u
Zaterdag: van 10 tot 16u
Zondag: op aanvraag geopend voor groepen
Avondopeningen tot 22u op donderdagen 7 september, 5 oktober en 2 november

Waar?

Abarth GMR Works Museum, Industriestraat 5a, 2500 Lier

Prijs?

10 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis)
Tickets aan de kassa of via [email protected]
Groepen vanaf 6 personen: vooraf reserveren via e-mail

Website?

www.abarth-gmr.be

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten