Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wallonië / Waalse verkeersbelasting: hervorming in 2023

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-09-2021

Na Vlaanderen zal ook Wallonië het louter op cilinderinhoud en vermogen gebaseerde systeem van verkeersbelasting laten vallen. Vanaf 2023 zou net als in Vlaanderen rekening worden gehouden met motortype, vermogen en CO2-uitstoot, maar ook met gewicht.

Het Vlaamse gewest paste al in 2012 zijn autofiscaliteit aan de huidige situatie aan, maar Brussel en Wallonië gebruiken nog altijd het oude ‘Belgische’ stelsel met belastingschijven op basis van fiscaal vermogen of motorvermogen. Het Waalse gewest werkt nu aan een nieuwe berekeningswijze, zo liet minister Philippe Henry (Ecolo) weten als antwoord op een vraag van volksvertegenwoordiger Julien Matagne (CdH). De nieuwe belasting is gepland voor 1 januari 2023.

CO2 en vermogen, maar ook gewicht

Net als voor wie in Vlaanderen gedomicilieerd is, zal ook de belasting voor wie op Waals grondgebied woont, rekening houden met de CO2-uitstoot, het motortype en het vermogen. Maar bij de Waalse berekening zal ook het gewicht van de auto meespelen (zoals dat bijvoorbeeld ook in Nederland het geval is). Minister Henry liet weten dat auto’s op CNG, waterstof en elektriciteit evenals hybrides minder zwaar belast zullen worden dan pure benzine- en dieselwagens. De hervorming staat echter nog in de steigers, want er moet ook een studie komen over de budgettaire impact ervan. Het (bijna) definitieve voorstel wordt verwacht voor deze herfst.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten