Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Mercedes-AMG 53 GLE Coupé : Driekwart-AMG

Geschreven door Hans Dierckx op

Van de Mercedes GLE Coupé komt er meteen ook een AMG-variant. Of toch een driekwart-AMG, want in afwachting van de 63 met V8 heeft deze 53 een zes-in-lijn. Die krijgt wel een handje hulp van een kleine elektromotor.

De Coupé-versie van de Mercedes GLE wordt gelanceerd met bijna alleen maar diesels. ‘Bijna’, want er is één benzineversie, namelijk deze 435 pk sterke drieliter-zescilinder, die met een AMG-logo vermarkt wordt. Zie deze AMG 53 gerust als een light-versie, want binnenkort is er ook een AMG 63, met alles erop en eraan, inclusief grollende V8-biturbo van naar keuze 571 of 612 pk. 

De 53 schiet nochtans ook aardig uit zijn krammen: in een luttele 5,3 seconden zit deze mastodont al aan 100 km/u. De zes-in-lijn krijgt dan ook wat elektrische hulp, ten eerste van de starter-alternator, die tussen de motor en de versnellingsbak zit en kortstondig 250 newtonmeter extra naar de vier wielen kan sturen. En ten tweede van een elektrische turbo, die niet door de uitlaatgassen wordt aangedreven en dus sneller reageert. Bij hogere toerentallen neemt een klassieke en grotere turbo het over. De compressor en de startmotor functioneren op 48 volt, net als de actieve rolstangen, die hand in hand werken met de luchtvering.

Journalist AutoGids/AutoWereld

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars