Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI

Tegen 2016 wil Opel zijn verouderende motorengamma ingrijpend vernieuwd hebben. Het offensief gaat van start met de 136 pk sterke 1.6 CDTI, die zijn debuut beleeft in de Zafira Tourer.

Prijs
NB

Met zijn 136 pk en 320 Nm vervangt de nieuwe 1.6 CDTI Ecotec tegelijk de antieke 1.7 van Isuzu-makelij en de minder krachtige versies van de 2.0 CDTI. Later volgen nog andere vermogensversies van deze motor. De nieuwe krachtbron wordt ingewijd door de Zafira Tourer en is de eerste Opel-diesel die volledig in een aluminiumlegering wordt gegoten. Dat maakt hem 20 kilo lichter dan een even grote motor in gietijzer. Hij onderscheidt zich door een specifiek vermogen en koppel van 85 pk en 200 Nm per liter, waarmee hij bij de beste van zijn segment hoort. Dat mag ook wel om de 1.730 kilo wegende zevenzitseenvolumer te verplaatsen.

De 1.6 vertoont een zachte werking, klimt lineair in de toeren en reageert snel op het gaspedaal. Je voelt nog steeds dat de turbo pas echt wakker wordt vanaf 1.600 o/m, maar het effect is veel minder uitgesproken dan in de oude motoren die hij vervangt. Ook de snelle en discrete werking van het stopstartsysteem verdient een vermelding. Verder wordt de 1.6 beter bijgestaan door de manuele zesversnellingsbak, die voor de gelegenheid is herwerkt. Vooral de vloeiende en korte bewegingen van de pook zijn aangenaam.

Deze nieuwe 1.6-diesel betekent dat Opel eindelijk aansluit bij de moderne motorenbouwers in een vermogens- en cilinderinhoudsklasse die vandaag strategisch zijn. Vergeet de verouderde Isuzublokken, deze nieuwe motor is even modern als zuinig en aangenaam.

U kunt de Eerste Test van de Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI nalezen in AutoGids 882 van 21/8/2013.

In dit artikel : Opel, Opel Zafira Tourer

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars