Beginnen bij het begin. Voyah is het exportmerk van de Dongfeng Motor Corporation. Inderdaad, de groep die ons ook de Box levert waarvan je hier de Eerste Test kan lezen. Waarom de Free dan ook niet gewoon een Dongfeng kon zijn? Wel, om dezelfde reden dat je een Alpine geen Renault mag noemen. Of een Cupra geen Seat...
Er wordt meer geld gevraagd voor de SUV – 59.995 euro om precies te zijn – dus komt die ook met hogere verwachtingen. Eisen die niet passen binnen de budgetinsteek van Dongfeng.
Design Voyah Free
We laten in het midden of hij mooi is, maar je kan niet ontkennen dat de Free met de stilistische statigheid wordt geleverd die je van een SUV van dit allure mag verwachten. Hetzelfde geldt trouwens voor zijn afmetingen en prestatiecijfers.
Met 4,90 meter in de lengte, 1,95 meter in de breedte en 1,65 meter in de hoogte levert Voyah zijn hoogpoter ook in een passend formaat. Waarbij de 2,96 meter aan wielbasis ervoor zorgt dat die ferme buitenmaten vergezeld gaan van een even royale binnenruimte.
Interieur Voyah Free
Volledig in lijn met de Chinese traditie zit je als volwassenen keizerlijk achterin, met voldoende plek voor alle ledematen. Ook je zitvlak heeft geen enkele reden tot klagen. Het meubilair is deugdelijk gestoffeerd en met voldoende mousse gevuld. Wat overigens niet verandert als je een rij opschuift. Integendeel, in de knap gevormde voorstoelen – die uiteraard met een massagefunctie worden geleverd – zit je nog behaaglijker.
Praktisch gemak? Evenmin een issue. Met 560 liter aan volume (uit te breiden tot 1.320 liter) kan je met een gemiddeld gezin aardig uit de voeten. En mocht dat toch niet volstaan, dan kan je altijd nog je heil zoeken in de 72 liter grote frunk.
De boordplank liet ons dan weer achter met gemengde gevoelens. Geen kwaad woord over de afwerking of de gekozen materialen. Net zomin er commentaar is over het elektronische aanbod. Zoals wel vaker bij Chinese aanbiedingen is dat riant (het passagiersscherm komt bijvoorbeeld af fabriek) en vaak voorzien van spielerei die je niet terugvindt bij de Europese garde.
In de Free ziet zich dat gesymboliseerd in de zich uitrekkende boordplank. Met een simpele druk op de knop (of afhankelijk van de app die je wil gebruiken) schuift de hele bovenzijde van het dashboard een paar centimeter naar boven of beneden. Een geweldige party tric…waar we evenwel geen enkele toegevoegde waarde in hebben gevonden.
Dan hadden we liever iets meer gebruiksergonomie gezien. Want uiteraard moet je ook in de Free voor alles op dat centrale aanraakscherm zijn.
Motoren en prestaties Voyah Free
Ook qua aandrijving speelt de Free duidelijk in de hoogste klasse. De twee synchroonmotoren (eentje per as) leveren samen 490 pk en 720 Nm. Vermogen dat volstaat voor een 0-tot-100-km/u-sprintje in 4,4 seconden en een topsnelheid van 200 km/u.
Rijgedrag en comfort Voyah Free
We vonden de Free best stevig opgehangen. Terwijl die standaard toch geleverd wordt met luchtvering. De Voyah is evenmin de meest dynamische van het pak. Wat uiteraard niet hoeft, een elektrische SUV met een familiale insteek komt met andere prioriteiten.
Alleen, het luxebestel dicteert dat zijn leden met een afdoend compromis komen dat minstens de basisaspiraties van een vlotte huisvader dan wel – moeder kan beantwoorden. Een dynamische lat waar de Free maar net over raakt. Door zijn onzuivere stuurbekrachtiging, maar evenzeer door de 2,3 ton die de bocht moet omgewrongen worden.
Rijbereik en laden Voyah Free
We gaan er vanuit dat als je veelvuldig de prestatiecijfers na probeert te jagen, je nooit aan de 505 kilometer rijbereik zal raken die de WLTP opgeeft. Yep, ook de autonomie is ‘premium’. Met dank aan de 106 kWh aan batterijcapaciteit.
We hadden dat ook willen zeggen van zijn snellaadvermogen, maar dat is met 100 kW eerder aan de lage kant. De driefasige omvormer van 11 kW verhindert gelukkig dat die conclusie ook getrokken moet worden voor het laden op wisselstroom.
Prijs Voyah Free
Net geen 60.000 euro dus, wat een hele smak geld is. Maar als je leest wat je ervoor in ruil krijgt, is het een schijntje in vergelijking met wat de premiumconcurrentie voor een dergelijke aanbieding vraagt.
Verdict Voyah Free
Is de Free nu een beter aanbod dan alle andere Chinese premiuminzendingen? Nope. Omdat ook de Voyah struikelt over dezelfde obstakels. Te weten, een te weinig vooruitstrevend infotainment en de niet op punt staande elektronische veiligheidssystemen.
In combinatie met het (voorlopig) nog niet al te gewichtige merkimago maakt dat dat het beoogde cliënteel allicht wat door zal sparen voor a real deal. Iets met een ster, een blauw-wit schild of vier ringen bijvoorbeeld.
- Praktisch gemak
- Grote batterij
- Deugdelijke afwerking
- DC-laadvermogen
- Nut omhoogschuivende boordplank?
- Elektronisch niet op Europees niveau
In dit artikel : Voyah, Voyah Free
