Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Opel Crossland X 1.2 T A : SUV vervangt eenvolumer

In het kort

  • Rijdynamiek

    De drukgevoede driecilinder van 1,2 liter weet in combinatie met de zestrapsautomaat te overtuigen met een aangename werking en puike prestaties zonder meer. Het is natuurlijk maar de vraag hoe deze combinatie het er afbrengt met een gezin van vier plus bagage in de auto. Het weggedrag van de Crossland X is veilig en geruststellend en de remmen doen hun werk zoals het hoort. Alleen het stuurgevoel valt een beetje tegen.

  • Veiligheid

    De Crossland X heeft nog geen EuroNCAP-test doorstaan, maar gezien de veiligheidsuitrusting die al standaard op de auto zit, zal hij wel goed scoren. Met veiligheidssystemen zoals de verkeersbordherkenning en spoorassistent standaard en redelijk geprijsde opties, onder andere een dodehoekcontrole en voetgangerdetectie, mag dat niet mislopen. Alleen jammer dat de achterste hoofdsteunen niet hoog genoeg zijn om grotere passagiers optimaal te beschermen.

  • Comfort

    Onderweg is de Crossland X niet vrij van geluiden, vooral windgeruis. Rolgeluiden vallen behoorlijk mee, net als de ophanging, die alleen op pokdalige wegen nogal droog reageert. De rijhouding is haast perfect, met dank aan de optionele ergonomische stoelen. Zowel voor- als achterin is er genoeg plaats. Achterin kan dankzij de eveneens optionele verschuifbare bank nog wat extra plaats worden gewonnen. Een manuele airco is standaard op de basisversie.

  • Praktische kant

    Opel laat hier en daar een steekje vallen bij de afwerking. Voor het overige wordt er in de Crossland X goed gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte. De instap verloopt zowel voor- als achterin vlot en dankzij de makkelijk neer te klappen achterbank kan de bagageruimte snel worden omgetoverd in een flinke cargoruimte. Het is alleen jammer dat er voor een dergelijk type auto maar relatief weinig opbergruimte is.

  • Connectiviteit

    Qua connectiviteit is de Crossland X helemaal mee. Het standaard OnStar met geïntegreerde wifihotspot heeft er nieuwe functies bijgekregen. Het multimediasysteem IntelliLink is bovendien compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. Compatibele smartphones kunnen draadloos worden opgeladen en wanneer je kiest voor het navigatiesysteem Navi 5 IntelliLink, heb je ook spraakbesturing. Aansluitmogelijkheden voor externe apparatuur zijn er voldoende.

  • Budget

    Opel heeft de Crossland X goed geprijsd. Hij doorstaat de vergelijking met rivalen met glans, zeker wanneer je de basisuitrusting en de uitgebreidere uitrusting van het tweede (en hoogste) niveau bekijkt. Ook de prijzen van de opties zijn redelijk. Op fiscaal vlak is de kleine driecilinder uiteraard interessant, maar we kunnen er niet omheen dat deze nochtans gewillige motor niet echt van de zuinigste is. Niet dat zijn verbruik exorbitant is, maar er zijn er die beter doen.

Opel Crossland X 1.2 T A : SUV vervangt eenvolumer
Conclusie / Opel Crossland X 1.2 T A : SUV vervangt eenvolumer

De Crossland X zal ongetwijfeld een breder publiek aanspreken dan de auto die hij vervangt, de Meriva. Hij komt echter wel terecht in een snel groeiend en competitief segment. Met zijn interessante verhouding tussen buitenmaten en binnenruimte, zijn vlot moduleerbare interieur en zijn competitieve prijs heeft hij een aantal troeven in de hand. Zijn vlotte motor, die goed wordt bijgestaan door een uitstekende automaat, is een ander argument in zijn voordeel, ook al ligt het verbruik aan de hoge(re) kant. Aan de keerzijde noteren we afwerkingsdetails, een isolatie die beter kan, en een minder onderhoudend weggedrag.

Verder lezen? Download GRATIS het volledige testverslag!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars