Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Range Rover Evoque Coupé TD4

In het kort

  • Wegligging

    De TD4 is niet bepaald een sprinter, maar door het hoge koppel kan hij wel een vuist maken bij het hernemen. De motor is bovendien stiller dan in de Freelander en wordt gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak met kortere schakelwegen, die echter een beetje stroef schakelt. Het stuur biedt veel gevoel en de voortrein reageert zeer getrouw op commando's. Het rijgedrag van de Evoque is dynamisch genoeg om aan te sluiten bij zijn buitenaardse looks.

  • Veiligheid

    De remmen zijn krachtig en makkelijk doseerbaar. De Evoque stuurt voor een hoge en zware auto verrassend dynamisch in en rolt niet al te veel om zijn lengteas. In rechte lijn is hij stabiel als een rots. Met de vierwielaandrijving vormt de trekkracht uiteraard geen probleem. De xenonlampen zijn krachtig en kunnen als optie dynamisch zijn of zelfs met een grootlichtassistent worden geleverd. De passieve veiligheid is zeer verzorgd, met onder meer een knieairbag voor de bestuurder.

  • Comfort

    De ophanging is stug, maar omdat de filtering goed is en de schokdemping zeer redelijk, is het comfort gevrijwaard. De stoelen zitten goed, al lijken de optionele kuipstoelen (enkel Dynamic) met geïntegreerde hoofdsteunen nog beter te steunen dan de standaardexemplaren. De hoofdruimte op de achterbank houdt niet over, beenruimte is er voldoende, zonder meer. De sturing van de klimaatregeling lijkt niet goed afgesteld, want het is vaak te warm in de Evoque.

  • Praktische kant

    Instappen in de Evoque Coupé vergt enige ruimte door de grote en zware deuren. En op de achterbank raken is alleen weggelegd voor mensen met een minimum aan lenigheid. Door het specifieke design is het zicht rondom erg beperkt. De afwerking van het interieur is goed, met veel leer, hout en echt metaal, en de standaarduitrusting is erg compleet. De koffer is ruim en goed toegankelijk, al is de tildrempel als gevolg van de grote bodemvrijheid vrij hoog.

  • Budget

    Het verbruik van de TD4 is fors gereduceerd bij de overplanting naar de Evoque, zodat hij nu op dat vlak mooi aansluit bij het gemiddelde van het segment. De algemene garantie is beter dan bij de concurrentie, maar de antiroestwaarborg is vrij beperkt. De onderhoudsintervallen liggen wat dichter bij elkaar dan gebruikelijk. De Evoque is een dure vogel, zeker als Prestige. De grote aantrekkingskracht van het design kan wel goed nieuws betekenen voor de inruilwaarde.

Range Rover Evoque Coupé TD4
Conclusie / Range Rover Evoque Coupé TD4

Zoals wel vaker met Britse auto's is de Evoque een uiterst charmant aanbod: de 'kleine' Range Rover weet veel rijplezier met voldoende comfort te rijmen, ziet er ongelooflijk goed uit en heeft zowel vanbuiten als vanbinnen een uitstraling die het etiket 'premium' rechtvaardigt. De prestaties zijn toereikend, het verbruik valt mee en de personaliseringsmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Kleinere gebreken zoals het matige zicht rondom en de beperkte hoofdruimte en toegankelijkheid op de achterbank zijn onvermijdelijke gevolgen van het concept. De liefhebber neemt die er volgens ons voor lief bij. De twee factoren die zijn succes in de weg kunnen staan, zijn echter zijn prijs, die al snel boven de 40.000 euro komt, en de boordelektronica, die niet alleen in 'onze' Evoque problemen gaf, maar ook in de eerder geteste Jaguar XF en XJ...

Verder lezen? Download GRATIS het volledige testverslag!

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker