Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Rechter beveelt 20 alcoholsloten per week

Geschreven door Frédéric Kevers op 28-09-2020

Alcoholmisbruik blijft een bepalende factor bij een heleboel verkeersongevallen. Op bevel van de rechter worden er in België elke week 20 alcoholsloten geplaatst.

De afgelopen 10 jaar werden er in België 674 voertuigen uitgerust met een alcoholslot. Dat is een toestel dat de bestuurder verhindert om weg te rijden wanneer hij of zij teveel gedronken zou hebben. Dat lijkt weinig, tot je de cijfers van naderbij bekijkt. Want tegenwoordig worden er gemiddeld 20 à 25 alcoholsloten per week geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van verkeersinstituut Vias. Die sterke stijging is een gevolg van een wetswijziging. Sinds juli 2018 krijgt elke bestuurder die gepakt werd met een alcoholgehalte van 1,8 promille automatisch een alcoholslot. Hetzelfde verhaal bij iemand die minstens twee keer tegengehouden wordt met 1,2 promillle alcohol in het bloed. En dat heeft het aantal toepassingen doen exploderen.

Doorgaans wordt dat alcoholslot geplaatst voor een periode van 1 tot 5 jaar, al zijn er ook bestuurders die het toestel levenslang toegewezen krijgen. De installatie van een alcoholslot kost ongeveer 3.500 euro, waardoor een heleboel veroordelen ervoor kiezen om hun rijbewijs voor een hele tijd in te leveren. Maar er zijn er ook die hun alcoholslot gewoon houden, ook nadat de verplichte periode afgelopen is. Volgens Vias Institute wijst dat op een belangrijke mentaliteitswijziging bij de bestuurder en dus op het succes van alcoholsloten. 

Toch blijft er werk aan de winkel. In België vallen er nog elk jaar 180 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren door de combinatie van drinken en rijden.

Bron: Vias Institute

 

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten