Volvo’s imago is grotendeels gebouwd rond veiligheid, en de Zweedse constructeur besteedt dan ook nog altijd veel aandacht aan dit aspect. Zo zal de elektrische SUV EX60, waarvan de lancering gepland is voor 2026, uitgerust zijn met veiligheidsgordels die een beroep doen op een gloednieuwe technologie. Die zogenoemde ‘Multi-adaptieve’ gordels passen hun werking aan de aard van de impact en de lichtaamsbouw van de inzittende aan, om op die manier een merkbaar betere bescherming te kunnen bieden.
Beter voor zwaarlijvigen
Centraal in de werking van deze adaptieve eiligheidsgordels staat een reeks sensoren, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de auto. Daarmee kan de veiligheidsgordel rekening houden met allerlei variabele parameters, zoals de hoek en de intensiteit van de impact, de lichaamsbouw en het gewicht van de inzittende en diens zithouding.
Op basis van al die input kiest de elektronica in een fractie van een seconde voor een van de 11 profielen (tegenover maar 3 nu) om de spankracht van de gordel aan te passen. Met als voornaamste doel het risico op borstkas- en hoofdletsels verminderen, en dan in het bijzonder bij zwaarlijvige inzittenden.
Automatisch bijleren
Eveneens vernieuwend is dat deze technologie voortdurend gaat bijleren aan de hand van OTA-updates. Daarvoor gaan de onderzoekers van het Volvo Cars Safety Centre aan de slag met geanonimiseerde data die de auto’s hen zullen doorsturen. Op die manier kan Volvo de werking finetunen aan de hand van steeds nieuwe botsscenario’s of profielen van inzittenden. Of hoe AI ervoor zorgt dat ook de passieve veiligheid automatisch bijleert.
Deze nieuwe generatie veiligheidsgordel past in het bredere veiligheidsecosysteem van Volvo, en werkt samen met de airbags, de sensoren die inzittenden moeten detecteren, en de rijhulpsystemen. Een samenwerking die kadert binnen een alomvattende visie op veiligheid in al zijn aspecten.
Eigen voorschriften
Dat uitgerekend Volvo met deze verbeterde veiligheidsgordel komt, is geen verrassing. De voorbij vijf decennia heeft de Zweedse constructeur meer dan 80.000 ongevallen met zijn auto’s geanalyseerd, waarmee de onderzoekers van het merk over een unieke database beschikken.
Op die empirische basis heeft Volvo zijn eigen veiligheidsnormen vastgelegd – die doorgaans een stuk strenger zijn dan de wettelijke voorschriften – om zijn auto’s zo veilig mogelijk te maken. Ongeacht de omstandigheden. Of hoe de mens eruitziet die er achter het stuur zit.
