Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
In 2017 lanceerde Hyundai de derde generatie van zijn i30, met naast de vertrouwde hatchback ook de Fastback: een vijfdeurs, maar dan eentje die door zijn lagere daklijn en vlak liggende achterruit naar de wereld van de vierdeurs coupés lonkt. In de loop van 2020 volgde een update met een lichte restyling, die in de lente van 2024 nog eens werd overgedaan, met standaard ledkoplampen, meer veiligheidssnufjes en een verbeterd infotainmentsysteem. Als bestuurder kijk je uit op een logisch ontworpen dashboard, met een tablet voor de multimediatoepassingen. Alles maakt een solide indruk. Voorin is plek genoeg, maar achterin is de knieruimte niet meer dan matig. Door de veralgemening van de mildhybride technologie ging het laadvolume er flink op achteruit, tot 357 liter voor de hatchback en 405 liter voor de Fastback.
Met zijn MacPhersons vooraan en zijn meerarmige achteras verzekert deze i30 een zeer goed compromis tussen rijcomfort en dynamiek. Hyundai weet intussen hoe het een vlot sturende auto moet bouwen, maar dat kan je helaas niet meer ondervinden aan het stuur van de 280 pk sterke i30 N, die geschrapt is uit het aanbod. Onder de motorkap vind je enkel nog de kleine, maar pittige 1.0 T-GDi met 100 pk en de 1.5 T-GDi met 140 pk, telkens met een handgeschakelde of een aangename gerobotiseerde versnellingsbak (standaard op de Fastback met 1.5).
Het gamma van de i30 heeft twee gezichten: enerzijds is er de klassieke hatchback, die vooral de rede aanspreekt. De Fastback verpakt dezelfde troeven inzake comfort, rijgedrag, uitrusting en prijs in een iets flitsender jasje. Jammer genoeg moeten beide modellen het voortaan stellen zonder de leuke ‘N’-versie.