Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Slimmer rijden

Tops en flops van de snelwegparkings in België

Geschreven door Olivier Duquesne op 08-07-2021

Tops en flops van de snelwegparkings in België #1
Tops en flops van de snelwegparkings in België #1
Tops en flops van de snelwegparkings in België #2
Tops en flops van de snelwegparkings in België #2
Tops en flops van de snelwegparkings in België #3
Tops en flops van de snelwegparkings in België #3
Tops en flops van de snelwegparkings in België #4
Tops en flops van de snelwegparkings in België #4
Tops en flops van de snelwegparkings in België #5
Tops en flops van de snelwegparkings in België #5
Tops en flops van de snelwegparkings in België #6
Tops en flops van de snelwegparkings in België #6

Doe je een lange rit langs de Belgische snelwegen, dan is er de kans dat je even rust houdt op een snelwegparking. Dit is ons klassement van beste en slechtste plekken om een pauze te nemen, te tanken of te eten langs de snelweg in 2021.

>>> De gegevens van alle snelwegparkings en -tankstations van ons land

De top 3 in België

 • 1 - Verlaine (Hoei) E42 (Q8): Had je dit verwacht? Onze topper in het klassement van snelwegparkings in België ligt in Wallonië. Het was nek-aan-nek met zijn Vlaamse concurrent tussen Antwerpen en Nederland (zie hieronder), maar deze rustplaats tussen Hoei en Luik biedt hoekjes waar je even op adem kan komen tijdens of na een lange rit. De richting maakt niet uit, de diensten en de sfeer zijn identiek. Het restaurant, de cafetaria en de terrassen fungeren tevens als brug over de snelweg ('s nachts gesloten). Behalve een hotel, vind je hier alles: spelletjes voor de kinderen, picknickplekken, een goed gevulde winkel, voldoende parkeerplaats, laadpalen voor elektrische wagens... Het is er veilig en schoon, met als bonus gescheiden vuilbakken voor recyclage.
Aire Verlaine E42
De renovatie van de parking in Verlaine (E42) in 2014 is een waar succes
 • 2 - Minderhout (Hoogstraten) E19 richting Nederland (Esso): Deze onlangs gerenoveerde snelwegparking beschikt niet alleen over de nodige infrastructuur, maar ook over een picknickplaats en een speelplein, die aantrekkelijk en groen zijn en ver van het verkeer verwijderd zijn. Jammer dat er geen snellaadpalen zijn (daarvoor moet je aan de overkant van de snelweg zijn bij TotalEnergies). Anders zou dit volgens ons de beste snelwegparking van het land zijn.
Pique-nique Hoogstraten-Minderhout
Het ontbreekt wat aan schaduw, maar wat een leuke verrassing bij Minderhout (Hoogstraten) aan de E19
 • 3 - Nazareth (Deinze) E17 (TotalEnergies): Halleluja, het is mogelijk om een echt restaurant te vinden langs een Belgische snelweg. Het tankstation tussen Gent en Kortrijk heeft elke dienst die je zou nodig hebben, waaronder een 4-sterrenhotel met zijn eigen (klassieke) restaurant en bar, maar enkel in de richting van Kortrijk. Richting Gent is het restaurant duidelijk minder gastronomisch, maar het is ook geen fastfood. Je kan er ook je elektrische wagen snelladen aan de krachtige laadpalen voor het hoofdgebouw in beide richtingen.
Aire de Nazareth E17
Aan het tankstation bij Nazareth (E17) is er een schoon en franjeloos luxehotel

De rest van het klassement

De top 10 - 2021

We beginnen met de beste snelwegparkings langs de Belgische snelwegen:

Naam Snelweg Richting Tankstation Restaurant Laadpalen Opmerkingen
Verlaine E42 Beide Q8 Klassiek  50 kW Perfect
Minderhout E17 Nederland Esso Klassiek Geen Open lucht
Nazareth E17 Beide TotalEnergies Klassiek > 100 kW Groot
Kalken E17 Beide TotalEnergies Klassiek > 100 kW Speeltuin achteraan
Minderhout E17 Antwerpen TotalEnergies Klassiek 50 kW Groot met groene plek
Heverlee E40 Beide Esso Fastfood Geen CNG
Wetteren E40 Beide Shell Klassiek > 100 kW Zeer veilig
Barchon E40 Beide Shell Klassiek > 100 kW Slim ontworpen
Kruibeke E17 Beide Esso Fastfood Geen Innovatief
Wanlin E411 Beide TotalEnergies Klassiek,
Pizza's
50 kW Bekend
Building aire Kalken
Een museum voor moderne kunst? Neen, gewoon het gebouw van de parking bij Kalken (E17)

>>> De gegevens van alle snelwegparkings van België

De flop 3 in België

Uitgezonderd de parkings in aanbouw

 • 1 - Waasmunster (Sint-Niklaas) E17: De ouderwetse charme van het frietkraam verandert niets aan de troosteloosheid van deze snelwegparking. De beheerder zou eens moeten denken aan een schoonmaakbeurt en wat onderhoud voor de pick-nickplek. Het schamele bordje dat het ecologische karakter van het onkruid prijst, kan niet wegsteken dat er na zonsondergang een onaangename sfeer heerst. En het vermoeden dat deze "groene" plek voor illegale activiteiten wordt gebruikt. In Waasmunster vinden we alles wat we haatten op onze parkings in de jaren '80 en '90!
aire-waasmunster-e17
Hoe is het mogelijk? De zogenaamde ecologische zone van Waasmunster (E17)
 • 2 - Marke (Kortrijk) E17 (Shell): Wat een trieste plek, op een steenworp van de grens, waardoor de Franse toeristen veel zin zullen krijgen om weer naar huis te keren. Je voelt je er niet veilig te midden van een slecht geregeld verkeer, een te kleine winkel, een restaurant in een verouderd gebouw en (toch tijdens ons bezoek) een urinegeur vlakbij de parkeerplaatsen... De in een hoek verstopte speeltuin voor kinderen helpt niet om het ongemakkelijke gevoel weg te nemen.
Marke
De rustplaats in Marke (E17) heeft duidelijk een opfrisbeurt en een herindeling nodig
 • 3 - Bois-du-Gard (Bergen) E19/E42: In het midden van de parking staat... een hut. Deze snelwegparking heeft een volledig nieuw wegdek gekregen en moderne bandken en tafels. Jammer dat de renovatie niet verder dan dat is gegaan. Het gebouw van de frituur geeft je zin om weg te rennen. Er is niets om te ontspannen of te rusten en elke pauze is er vatbaar voor een douche of een zonnesteek door een gebrek aan schaduwplekken, op enkele bomen na. Hopelijk krijgt de centrale architectuur dezelfde opknapbeurt als het wegdek en de markeringen.
Aire repos E42 Bois du Gard
Het wegdek is er top, maar de diensten moeten dringend herzien worden in Bois-du-Gard (E42)

De rest van het klassement

De flop 10 - 2021

Beginnend met de slechtste snelwegparkings van België:

Naam Snelweg Richting Tankstation Restaurant Laadpalen Opmerkingen
Waasmunster E17 Beide Geen Frituur Geen Vuil
Marke E17 Beide Shell Pizza Geen Dringend te renoveren
Bois-du-Gard E19/E42 Beide Geen Frituur Geen Verouderd gebouw
Waarloos E19 Beide TotalEnergies Klassiek 50 kW Slechte parking
Rotselaar E314 Beide Esso Snacks Geen Niet ontspannend
Spy E42 Beide TotalEnergies Klassiek 50 kW Verouderd
Brecht E17 Nederland Geen Frituur Geen Om bier te halen
Aische-en-Refail E40 Brussel Shell Klassiek Geen Slechte voetgangersveiligheid
Hoegaarden E40 Luik TotalEnergies Klassiek 50 kW Niets dan beton
Couthuin E19/E42 Beide Geen Frituur Geen Vooral parking

 

Passerelle aire Spy E42
De voetgangersbrug in Spy (E42) ziet er niet goed uit. De beheerder wordt verzocht dit te verhelpen.

>>> De gegevens van alle snelwegparkings van ons land

Controle

Zowel de Vlaamse als de Waalse autoriteiten zien toe op de naleving van de regels. Ze organiseren regelmatig onaangekondigde controles op basis van een rooster met talrijke criteria die de inspecteurs moeten controleren. Vervolgens wordt aan de concessiehouder een samenvatting van de situatie verstrekt, in volledige transparantie. In geval van niet-naleving zal de exploitant worden verzocht een oplossing te vinden of met reparaties te beginnen. In bepaalde gevallen zijn zelfs sancties voorzien. Concessies gelden over het algemeen voor een periode van 20 jaar, waarna vaak renovaties of een grondige verbouwing worden gepland. Merk op dat er op de snelwegparkings over het algemeen een toegewezen deel is dat door de concessiehouder moet worden beheerd en onderhouden en zones (vaak parkeerplaatsen) die onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen.

De werken in 2021-2022

De situatie was ernstig, maar niet wanhopig. In de afgelopen vijftien jaar zijn overheden en beheerders zich bewust geworden van het belang van het aanbieden van rustplekken die deze naam waardig zijn. Dit komt de veiligheid en het imago van ons land (en dus van Vlaanderen en Wallonië) bij toeristen en bezoekers ten goede. Er is veel werk verricht en de meest recente parkings zijn duidelijk de plekken die in onze top naar voren komen. Dit zijn de parkings die in 2021 of 2022 aan onze top zouden kunnen staan na afloop van de werken of renovaties.

Bierges - Waver (E411)

De snelwegparking van Bierges (richting Brussel en Namen) en de bijbehorende knooppunten zullen vanaf de zomer van 2021 verbouwd worden. Het terrein zal volledig worden heringericht, met inbegrip van de gebouwen, met de belofte van een betere integratie en meer uitnodigende en grotere parkeerterreinen. TotalEnergies zal zijn aanbod ook uitbreiden met ultrasnelle elektrische laadstations, alsook met bioCNG en eventueel zelfs waterstof. In afwachting van de opening van de volledig vernieuwde rustplaats in Bierges, zullen de essentiële diensten worden verzekerd tijdens de bouwperiode, die minstens tot eind 2022 zou moeten duren.

Aire Bierges E411
Het toekomstige uitzicht bij Bierges (E411), met bio-CNG-station en laadpalen van 175 kW

Groot-Bijgaarden (E40)

Het tankstation en de parking bij Groot-Bijgaarden (E40) wordt momenteel in beide richtingen verbouwd. Dit is een belangrijk project, omdat het ook invloed heeft op de op- en afritten bij de in- en uitgang van de hoofdstad op de snelweg richting kust. Deze snelwegparking, met een Esso-station in plaats van Texaxo, zal onder meer een nieuw hotel krijgen. De gebouwen beloven modern en licht te worden. Voetgangers vinden er voldoende veilige ruimtes, weg van de snelweg. Het landschap haalt zijn inspiratie bij het Pajottenland dankzij de fruitbomen en het vlakke terrein. Een toekomstige kandidaat voor de beste snelwegparking? Afspraak in 2022.

Aire Grand-Bigard E40 projet
Het project in Groot-Bijgaarden (E40) © Abscis Architecten

Waremme (E40)

De werkzaamheden op de parking van Waremme Bettincourt (richting Luik en Brussel) zijn in juni 2021 van start gegaan. Alles zal worden herbouwd, maar het tankstation en de winkel zullen in beide richtingen open blijven. Er zullen nieuwe passieve gebouwen worden opgetrokken. In het restaurantgedeelte komen een fastfoodrestaurant en een broodjeszaak. De parkeerterreinen zullen ook worden heringericht om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid van voetgangers te verbeteren, ook 's nachts dankzij nieuwe LED-verlichting. De stroomvoorziening komt van zonnepanelen. Deze snelwegparking zal ook een must worden voor elektrische auto's met een vijftiental laadpalen, waarvan vijf met een hoog vermogen (150 kW). De werken moeten in september 2022 klaar zijn.

Waremme aire E40 projet
Dit is hoe de snelwegparking van Waremme er moet uitzien eind 2022

Wat voor ons nog ontbrak op de Belgische snelwegparkings

 • Laadpalen voor elektrische wagens op elke parking, zeker snelladers (> 100 kW). En ze ook beter aanduiden bij het binnenrijden om ze gemakkelijk te vinden. Al beperkt het stroomnet nog soms de mogelijkheid om (ultra)snelle laadpalen aan te bieden.
 • Houten bestek in de winkel (want we eten liever onze microgolfspaghetti niet met onze vingers).
 • CNG-stations, al hangt de beschikbaarheid daarvan ook af van het gasnet langs de snelwegen.
 • Parkeerplaatsen met schutting voor het weer om een bloedhete auto te vermijden, of om simpelweg niet nat te worden als je iets van de koffer nodig hebt (zie foto van wat er bestaat in het buitenland). Bovendien zou een overdekking ideaal zijn om zonnepanelen te plaatsen...
 • Mooiere uitzichten, of voor de oudere parkings toch een minder deprimerend decor.
 • Meer (groene) schaduwplekken voor een picknick, om te spelen of om bij te laden.
 • Vooral in Vlaanderen: restaurants op een loopbrug met uitzicht op de snelweg, wat plaats bespaard en carpoolen vergemakkelijkt.
 • Vooal in Wallonië: parkeerplaatsen voor moto's op de parkings (maar Sofico werkt eraan).
 • Een carwash om proper te zijn voor een afspraak of om de insecten van de voorruit te vegen.
 • Wat kleding en handige accessoires in de winkels (regenjas, paraplu, t-shirt, hoed, verzorgingskit, luiers, babykleertjes, etc.).
 • Regelmatiger onderhoud van de toestellen en van het wegdek, of een betere preventie van vandalisme en beschadiging (vooral speelplaatsen en tafels).
 • Meer bewakingscamera's op de parkings ver van het tankstation of van de winkel. Er zijn al pilootprojecten om deze situatie te verbeteren in samenwerking met de politiediensten.
Waarom hebben we dit niet in België om in de schaduw en uit de regen te kunnen parkeren?

>>> De gegevens van alle snelwegparkings van België

 

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests