Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ)

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-12-2022

België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #1
België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #1
België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #2
België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #2
België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #3
België : toltunnels en lage-emissiezones (LEZ) #3

In België bestaat één stuk tolweg: de Liefkenshoektunnel onder de Schelde in Antwerpen. En 2017 wordt de toegang tot Antwerpen deels betalend. Vanaf 2018 zal Brussel een lage emissiezone invoeren. Gent heeft ook een LEZ, vóór andere steden en voor Wallonië. Voor de rest van het grondgebied wordt gedacht aan een kilometerheffing, maar die zit nog in de studiefase.

Entrée du tunnel payant Liefkenshoektunnel près d'Anvers

Tolheffing in Brussel

Het Brusselse gewest heeft beslist op een tolheffing in te voeren. De modaliteiten zijn nog niet bekend.

Tunnel in Antwerpen

In België is de Liefkenshoektunnel de enige betalende tunnel. Hij bevindt zich op de R2 ten westen van Antwerpen en gaat onder de haven door. De tol bedraagt € 7,00 (2023*) voor een auto indien je cash betaalt. Indien je via de automatische rijstrook met kredietkaart betaalt (blauwe pijl), bedraagt de tol nog slechts € ,560*. Alle kredietkaarten worden aanvaard evenals enkele tankkaarten, maar Maestro/Bancontact bankkaarten niet. Er bestaat een abonnementsformule met een Teletolkaart en voorbehouden rijstroken (gele pijl) voor regelmatige gebruikers (minimum € 60* per jaar). Met de teletolbadge geniet je een voorkeurtarief (€ 4* per doorrit)

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de beheerders van de tunnels vragen.

Milieuzone in Brussel

Vanaf 2018 zal in Brussel een een milieuzone van kracht worden.  De oudste en meest vervuilende wagens (Euro 0 en Euro 1) mogen dan de stad niet meer in.  In 2019 is dat ook het geval voor Euro 2-wagens. Euro 3 volgt in 2020, Euro 4 in 2022 en Euro 5 in 2025. Identificatie zal gebeuren aan de hand van camera's.

Milieuzone in Antwerpen

Antwerpen heeft sinds 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ), waarbij voertuigen met een dieselmotor die momenteel niet aan de Euro 5-norm voldoet, of voertuigen met een benzinemotor die niet aan de Euro 2-norm voldoet, verboden zullen worden. Voor diesels die aan de Euro 5- tot Euro 6-norm voldoen en benzinemotoren die aan de Euro 2- tot Euro 6-norm voldoen, zal geen retributie betaald moeten worden. Euro 4-diesels mogen na betaling wel binnenrijden.  

De controle zal automatisch verlopen aan de hand van camera's. Auto's met buitenlandse nummerplaat moeten zich vooraf aanmelden via Internet, wat ook geldt voor auto's die buiten de normen vallen maar gebruikt worden door personen met een handicap.

Milieuzone in Mechelen

De stad Mechelen bestudeert de invoering van een lage emissiezone. Deze was oorspronkelijk voorzien voor februari 2017, maar door een gebrek aan politieke éénsgezindheid over de grootte van de zone zorgen voor vertraging. 

Milieuzone in Gent

De Stad Gent heeft haar LEZ sinds 1 januari 2020 geïntroduceerd. Euro 3-diesels en lager zijn dan al verboden. En auto’s met Euro 4 zullen moeten betalen om binnen te mogen. De zone is minder streng voor benzinevoertuigen, enkel Euro 0 en Euro 1 zullen in 2020 worden uitgesloten. In 2025 komt er een tweede fase met nog strengere beperkingen, opnieuw vooral voor dieselmotoren.

Milieuzones in Wallonië

De Waalse regering heeft begin 2019 het wettelijke kader voor de oprichting van LEZ’s in Wallonië opgesteld. De gemeenten zullen dus binnenkort over de middelen beschikken om zones met tijdelijke of permanente verkeersbeperking te installeren op basis van emissienormen. Heel het Waalse Gewest kan zelfs omgevormd worden tot een tijdelijke LEZ in het geval van een vervuilingspiek. In Wallonië gelden de verboden op het hele gewestelijke grondgebied vanaf 2023.

Misschien tol

Een kilometerheffing voor vrachtwagens wordt ingevoerd vanaf april 2016. De gewesten denken na over een tolsysteem voor auto’s, maar hierover is nog niks beslist.

Ferry naar het Verenigd Koninkrijk

Er bestaat nog slechts één enkele ferryverbinding naar Engeland. Deze verbindt Zeebrugge met Hull. Inlichtingen bij P&O Ferries.

Tolwegen of vignetten in de buurlanden

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests