Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Crit'Air Rijsel

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-05-2022

Crit'Air Rijsel #1

Rijsel en meerdere gemeenten uit de Rijselse metropool hebben een ZPA ingevoerd die de toegang beperkt tijdens vervuilingspieken. Het gaat om 12 gemeenten uit de Rijselse metropool (die in totaal 90 gemeenten bevat). Autosnelwegen blijven toegankelijk zonder vignet.

Updat - De lage-emissiezone (LEZ) in Lille wordt ingevoerd op 1 januari 2025. Deze LEZ zal betrekking hebben op het geheel van het grootstedelijk gebied Lille, dat wil zeggen over alle 95 gemeenten. De toegang zal worden beperkt tot voertuigen met een groene, 1, 2 of 3 Crit'Air-sticker. De LEZ zal dus verboden zijn zonder sticker en met badges 4 of 5 - dus verboden voor dieselvoertuigen van vóór 2006.

Het ecovignet is verplicht tijdens "langdurige" vervuilingspieken in Rijsel.  De Rijselse metropool (in totaal 90 gemeenten) heeft in februari 2017 beslist om het ecovignet verplicht te maken tijdens vervuilingspieken (ZPA). De zone werd in juli 2017 vastgelegd en omvat 12 gemeenten : Rijsel, Lomme, Hellemmes, Séquedin, Lambersart, Saint-André-lez-Lille, Marquette-Lez-Lille, Marcq-en-Baroeul, La Madeleine, Mons-en-Baroeul, Lézennes en Ronchin. Elk voertuig dat in deze zone binnenrijdt tijdens vervuilingspieken moet beschikken over een Crit'Air-vignet van één van volgende categorieën: 0, 1, 2 of 3.  Auto's met een vignet van categorie 4 of 5 mogen niet rijden in deze ZPA. Vervuilingspieken zullen worden aangekondigd door de regionale pers, de overheid en de Préfecture du Nord.

Op de autosnelwegen A22 en A25 evenals de 'route nationale' N227 en de 'départementale' D652, die de zone kruisen, is geen vignet nodig, zelfs niet tijdens vervuilingspieken.  De gemeenten Rijsel, Lomme en Hellemmes zouden daarnaast ook snel een ZCR-zone kunnen worden met vignetverplichting, maar dat is nog niet bevestigd.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests