Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tolheffing zonder slagboom op snelwegen in Frankrijk

Geschreven op 07-06-2023

Tolheffing zonder slagboom op snelwegen in Frankrijk #1

De in 2022 in gebruik genomen A79 heeft geen tolslagboom meer. Steeds meer trajecten in Frankrijk zullen werken volgens het free flow-principe met nummerplaatdetectie in combinatie met een elektronisch tolkastje of een bankkaart.

Hoe werkt het?

A79 (2022)

In de loop van 2022 is een deel van de N79 veranderd in de A79. Het gaat om een stuk van 88 kilometer waar de gratis N-weg nu een betalend stuk autosnelweg geworden is, waardoor de maximumsnelheid van 90 naar 130 km/u wordt opgetrokken. Het moet de passage door het departement Allier een stuk veiliger maken. Opgepast: deze tolweg werkt niet met klassieke tolpoortjes, zoals in de rest van Frankrijk. Het huldigt het free-flowsysteem met automatische tolheffing, die niet meer dan een 5 euro zou bedragen. Er zijn drie door camera’s gemonitorde controlepunten tussen Digoin en Sazeret, richting de kruising met de A71 in Montmarault, waar de nummerplaat van de passerende voertuigen gecontroleerd wordt. Betalen doe je ofwel via het elektronische télépéage-bakje ofwel via internet (waarop een vertraging van 72 uur zit). De boete voor poging tot fraude of doorgang zonder betaling, bovenop de tolheffing, is €375.

Free flow (zonder slagboom)

Vinci Autoroutes heeft een free flow-tolsysteem geïnstalleerd op de A10 in de buurt van Tours. Een andere werd geïnstalleerd op de A837 bij Tonnay Charente. Dit geautomatiseerde tolpoortje is toegankelijk voor abonnees van de elektronische tolheffingsdienst en voor de personen die zijn geregistreerd op de website Ulys Free of via de applicatie. Buitenlandse voertuigen die niet zijn geregistreerd, kunnen nog de klassieke tolpoortjes gebruiken aan de rand van de weg. 

SANEF heeft ook een Free flow-systeem geïnstalleerd in maart 2019. Dat doen ze aan de “barrière” ter hoogte van afslag 38 van de A4 in Moselle, tussen Metz en Saint-Avold. De betaling gebeurt automatisch met een elektronische tolbox. Indien dit niet zo is, moet de betaling binnen de 10 dagen gebeuren via de website. Personen met Franse nationaliteit die vergeten zijn om te betalen, ontvangen de rekening op het adres van hun registratiekaart. Buitenlanders kunnen ofwel betalen via hun télépéage-zendertje, of via internet binnen de 10 dagen.

In 2024 wordt ook een deel van de A13 Parijs-Normandië free flow.

De boete voor poging tot fraude of doorgang zonder betaling, bovenop de tolheffing, is €375.

Terug naar het menu Tolwegen (péage) in Frankrijk

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests