Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Polen : tol en e-tol op autosnelwegen

Geschreven door Olivier Duquesne op 15-05-2015

Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #1
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #1
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #2
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #2
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #3
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #3
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #4
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #4
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #5
Polen : tol en e-tol op autosnelwegen #5

Het snelwegennet in Polen is nog niet echt uitgebreid, maar het is in volle aanleg. Voor de snelwegen A1, A2 en A4 moet je betalen. Deze stukken worden aangeduid met borden met het opschrift płatna. Op bepaalde weggedeeltes is er een verplicht elektronisch tolbetaalsysteem.

In Polen betaal je tol voor de autosnelwegen A1, A2 en A4 aan tolstations op de snelwegen (PPO's) en aan de op- en afritten (SPO's). De tolbediende (Pobor opłat) aanvaardt betalingen met creditcards, cash in zloty (PLN), met euro- of dollarbankbiljetten. De teruggave gebeurt in zloty. Op een deel van het net van de A2 en van de A4 is elektronische tolbetaling e-toll verplicht. Met hun bankgegevens kunnen automobilisten een ViaAutobadge verkrijgen. Het is de bedoeling dit ViaTollstysteem op het Poolse snelwegennet uit te breiden. Momenteel zijn de snelwegen A6, A8 en A18 nog gratis.

  • Kostprijs per kilometer

  • Op de A1 tussen Gdansk et Toruń betaal je in 2022* een tol van 0,20 PLN (ongeveer 0,05 euro) per afgelegde kilometer met de auto. Dat is maximaal 29,90 PLN (ongeveer 7,50 euro).
  • Op de A2 van de Duitse grens naar Poznań staan heel wat tolpoorten over een afstand van 255 km. Afhankelijk van de afgelegde afstand en de gekozen route variëren de prijzen* in 2022 tussen 3,00 PLN en 93,00 PLN (ongeveer tussen 0,75 euro en 30,00 euro), waarbij je 0,20 PLN/km (0,05 euro) betaalt tussen Świecko en Nowy Tomyśl en 0,50 PLN/km (0,11 euro) tussen Nowy Tomyśl en Konin.
  • Op de A2 geldt voor het weggedeelte tussen Poznań en Łódź (stuk Konin – Stryków), beheerd door GDDKiA, een toltarief van 0,10 PLN/km (0,025 euro) in 2022*. Het maximumtarief bedraagt 9,90 PLN (ongeveer 2,50 euro).Er zijn geen fysieke tolpoorten meer meer sinds 2021, maar het gebruik van de automatische e-tolbetaling is verplicht. Doe je dat niet dan kost dat je 500 PLN (ongeveer 110 euro)
  • De A4 is betalend tussen Katowice en Krakau. In 2022* kost het PLN 24,00, ongeveer 5,20 euro – dus PLN 12,00 euro per tolpoort. Er is ook een A4GO-systeem voor een elektronische tolheffing of een tolheffing met nummerplaatherkenning, die beschikbaar zijn met een korting op het normale tarief: van 12,00 naar PLN 9,00 (ongeveer 1,95 euro).
  • Op de A4 tussen Wrocław en Gliwice, beheerd door GDDKiA, (stuk Bielany Wrocławskie – Sośnica), betaal* je 0,10 PLN/km (€ 0,025) in 2022. Het maximumtarief bedraagt 16,20 PLN (ongeveer 4 euro).Er zijn geen fysieke tolpoorten meer meer sinds 2021, maar het gebruik van de automatische e-tolbetaling is verplicht. Doe je dat niet dan kost dat je 500 PLN (ongeveer 110 euro)

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen. De bedragen in euro zijn enkel indicatief en variëren afhankelijk van de wisselkoers.

Veerponten tussen Świnoujście en het eiland Wolin

In het noorden van Polen, langs de Baltische Zee, vind je twee veerponten om de Świna over te steken in de buurt van Świnoujście, die je toelaten om de rest van het land via het eiland Wolin te bereiken. De oversteek duurt 15 tot 20 minuten. Deze is gratis en is dag en nacht beschikbaar. Opgelet : wachttijden voor het veerpont kunnen soms oplopen en het veerpont in het centrum van Świnoujście is voorbehouden aan lokale nummerplaten (Poolse nummerplaten met ZSW) van 4u tot 22u. Deze in het zuiden van de stad (route DK93) is 24u/24 geopend.

Ferry's van en naar Polen

Er zijn ferryverbindingen vanuit Gdansk en Gdynia naar Finland en Zweden. Inlichtingen via Polferries en Stena Lines.

Tolwegen of vignetten in de buurlanden

Duitsland – Wit-Rusland – Litouwen – Tsjechië – Rusland – Slowakije

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests