Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Onderhoudsadvies

Wat te doen in geval van panne?

Geschreven door Olivier Duquesne op 30-04-2021

Wat te doen in geval van panne? #1

Een panne, in België of in het buitenland, kan natuurlijk heel wat stress veroorzaken. AutoGids geeft enkele tips om zo goed mogelijk met zo’n situatie om te gaan.

Ook een auto kan nukken hebben. En pech is nooit uit te sluiten, zelfs tijdens de garantieperiode. De minst vervelende situatie is dat je auto weigert te starten op je eigen oprit. Het kan echter veel lastiger worden wanneer je ergens onderweg of ver van huis met pech kampt, en nog meer in het buitenland.

Dicht bij huis

Wil de auto niet meer starten, maakt hij een vreemd geluid of merk je een verdachte geur op? Geen fijn begin van de dag. Voor of nabij je huis of werkplek is de situatie makkelijker te beheersen. Het eerste dat je moet doen, is je pechverhelpingsdienst of je gebruikelijke concessiehouder of garage bellen. Die kunnen altijd een interventie aan huis aanbieden. Als je niet gedekt bent door pechbijstand van de constructeur of een aanvullende bijstandsverzekering en de afstand niet te groot is, kun je eventueel een beroep doen op familieleden of vrienden om het geïmmobiliseerde voertuig naar de werkplaats te slepen. Dat moet voorzichtig gebeuren, en niet op de snelweg, maar het kan je makkelijk meer dan 100 euro besparen. Bij glasbraak nemen veel omniumverzekeringen de interventie op zich, die ter plaatse kan gebeuren.

Onderweg

Wanneer je onderweg getroffen wordt door mechanische pech, zet dan je auto aan de kant van de weg of op de pechstrook, zo ver mogelijk van de rijbaan, met de waarschuwingsknipperlichten aan, en plaats een gevarendriehoek om de andere bestuurders te waarschuwen, tenzij je daardoor zelf gevaar loopt. Sinds 1 februari 2007 is het dragen van een fluorescerend hesje verplicht voor bestuurders die pech hebben op autosnelwegen of autowegen. Zo’n hesje verhoogt je zichtbaarheid en dus je veiligheid aanzienlijk. Ook binnen de bebouwde kom of op kleine wegen. Passagiers moeten bij voorkeur het voertuig verlaten en achter de vangrail (op de snelweg) of op veilige afstand gaan staan. Bel vervolgens de pechverhelpings- of takeldienst. Op een snelweg of autoweg kun je 112 of 101 bellen (zie hieronder).

Op de snelweg

Als je pech krijgt op een Belgische autosnelweg, vermijd dan werkzaamheden aan je voertuig op de pechstrook. Doe dit alleen als je veilig op een snelwegparking staat. Trek je veiligheidshesje aan en plaats de andere inzittenden van het voertuig achter de vangrail of op veilige afstand, maar vergewis je er eerst van dat deze zone veilig is. Roep daarna hulp in door met je smartphone 112 of 101 (Belgische politie) te bellen. Meld het ook als er vloeistof op de weg terecht is gekomen of indien er rook uit je auto komt. Vergeet niet om na het bellen voor hulp andere weggebruikers te waarschuwen door hen met duidelijke bewegingen uit te nodigen om af te remmen als de situatie gevaarlijk is. Zorg er wel voor dat je zelf in veiligheid blijft. Als je niet bent aangesloten bij een erkende pechverhelpingsdienst, moet je voor de pechhulp betalen. Bovendien bekommert op Vlaamse snelwegen de speciale  Fast-dienst zich over het voertuig. In Wallonië is dat Siabis+. Opgelet: de oranje praatpalen werden in België ontmanteld. In de landen waar ze nog bestaan, maken ze een rechtstreekse geolokalisatie mogelijk. 

Pechbijstandsverzekering

Denk eraan het assistentienummer op te slaan in het telefoonboek van je gsm (bij voorkeur met de internationale code +32) of een memokaartje met het oproepnummer en de gegevens van je contract in het handschoenenkastje achter te laten. In de meeste gevallen dekt de bijstand je in België en in het buitenland (met een maximumbedrag). Afhankelijk van het type contract zijn de kosten voor het slepen van de auto en het thuisbrengen van de inzittenden wel of niet voor je rekening. Als je geen bijstandscontract hebt, ben je alleen op jezelf aangewezen en zul je zelf een wegenwacht of pechverhelper moeten bellen... of je vrienden. Er zijn ook apps waarmee je hulp kunt inroepen, waaronder Waze. Tot slot is er nog de mogelijkheid om een beroep te doen op de diensten van de constructeur via de SOS-knop die sinds 1 april 2018 verplicht is in nieuwe auto's.

In het buitenland

Ook in het buitenland kan je auto je in de steek laten.  Is dat in de buurt van je accommodatie (hotel, B&B) of op een parking, aarzel dan niet om de receptie om advies te vragen. Op Europese (auto)wegen bel je 112. In sommige landen kun je ook de oranje of gele praatpalen gebruiken, waarbij kleine bordjes je meestal in de richting van de dichtstbijzijnde wijzen. Steek in ieder geval nooit de snelweg over om een paal aan de andere kant te gebruiken: dat is ten strengste verboden en je riskeert vooral je leven. Bovendien bevind je je dan aan de verkeerde kant van de snelweg als er hulp arriveert! De praatpalen brengen je in verbinding met een centrale eenheid die de wegenwacht en/of de hulpdiensten waarschuwt. Die weten op die manier zeker waar je bent.

Er zijn ook apps waarmee je hulp kunt inroepen, waaronder Waze. Tot slot is er nog de mogelijkheid om een beroep te doen op de diensten van de constructeur via de SOS-knop die sinds 1 april 2018 verplicht is in nieuwe auto's. Soms ben je verplicht om een pechhulpdienst te aanvaarden van een erkend bedrijf, met wettelijk bepaalde vaste tarieven. Op een gewone weg kun je rechtstreeks bellen met het bedrijf waar je een pechbijstandscontract hebt afgesloten, of met het verhuurbedrijf waar je het voertuig hebt gehuurd. De pechbijstandsverzekering kan je meestal in je eigen taal helpen en werkt samen met de wegenwachtdiensten van het land waar je je bevindt, en die je kunnen helpen als zij op de hoogte worden gebracht. Een lekke band kun je echter soms zelf ter plaatse vervangen. Bij een nieuwe of recente auto is de constructeursgarantie geldig binnen alle landen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte.

Extra tip

Een gratis taaltool op je tablet of smartphone kan je helpen communiceren in een taal die je niet goed genoeg kent. Je kunt overwegen om zo’n offline taaltool te downloaden voordat je naar het buitenland reist (of naar een ander taalgebied), zodat je een paar eenvoudige woorden en zinnen kunt vertalen om je verstaanbaar te maken.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests