Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Reisverzekering en pechverhelping

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2018

Reisverzekering en pechverhelping #1
Reisverzekering en pechverhelping #1
Reisverzekering en pechverhelping #2
Reisverzekering en pechverhelping #2
Reisverzekering en pechverhelping #3
Reisverzekering en pechverhelping #3
Reisverzekering en pechverhelping #4
Reisverzekering en pechverhelping #4
Reisverzekering en pechverhelping #5
Reisverzekering en pechverhelping #5
Reisverzekering en pechverhelping #6
Reisverzekering en pechverhelping #6
Reisverzekering en pechverhelping #7
Reisverzekering en pechverhelping #7
Reisverzekering en pechverhelping #8
Reisverzekering en pechverhelping #8
Reisverzekering en pechverhelping #9
Reisverzekering en pechverhelping #9
Reisverzekering en pechverhelping #10
Reisverzekering en pechverhelping #10

Niets is vervelender dan in panne vallen of met een ongeval aan de kant van de weg staan. Het is zelfs nog irritanter in het buitenland, zeker als u gewond raakt. Dit is wat u moet weten over pechverzekering en repatriëringsverzekering.

Voor u een verzekering afsluit, is het een goed idee om de dekking van uw autoverzekering (optionele assistentie) en een eventuele mobiliteitsgarantie in verband met de aanschaf van een nieuwe auto te bekijken (soms tot 10 jaar). In veel gevallen worden depannage en kosten ter plaatse voor logement of een vervangwagen gedekt door deze oplossingen in België en in Europa. Ze voldoen over het algemeen voor de dagelijkse verplaatsingen en voor tripjes naar het buitenland. Let hoe dan ook op eventuele beperkingen, lees goed het contract of contacteer uw dealer of verzekeringsagent om meer te weten. Voor vakanties kan het nodig zijn om te denken aan een meer complete verzekering, met eventueel de mogelijkheid tot repatriëring en interventie in het geval van een kapotte band. Anders zijn er nog all-in-one contracten bij automobielclubs of verzekeringsmaatschappijen.

OpgeletOp betalende snelwegennetten is het meestal verplicht om de depannagedienst van de snelwegbeheerder te gebruiken, met de praatpalen langs de weg. De terugbetaling kan dan achteraf verlopen via de pechverzekering.

Wat moet u controleren op het contract voor pechverzekering?

 • De territoriale geldigheid (enkel België, Benelux, aangrenzende landen, EU, heel Europa)
 • Depannage ter plaatse mogelijk of niet
 • Keuze van de garage bij het takelen
 • Dekking van kapotte banden
 • Dekking van alle pannes (zijn er uitzonderingen?)
 • Dekking van glasbreuk
 • Dekking bij ongevallen
 • Vervangwagen (soms beperkt tot België)
 • Termijn of kilometerbeperking voor de vervangwagen
 • Aantal interventies beperkt of niet gedurende de looptijd van het contract
 • Mogelijkheid tot logement ter plaatse in afwachting van reparatie (forfaitair bedrag toegestaan)
 • Aantal gedekte voertuigen (in het geval van een familiaal of beroepscontract)
 • Pechverhelping voor elektrische wagens
 • Pechverhelping voor moto's

Als de aangeboden bijstandsverzekering bij de aankoop van een voertuig of een dienst niet helemaal aan de behoeften voldoet, is het mogelijk om die te vervolledigen met opties in de autoverzekering. Anders moet er een gespecialiseerde verzekering afgesloten worden.

Pechverzekering

Dit type verzekering biedt reparaties aan in geval van schade, met eventueel zelfs herstelling ter plaatse. De dekking kan ook hulp dekken in geval van een ongeluk, diefstal of vandalisme. Er bestaan verschillende formules.

 • Bij de aankoop van een voertuig voor bepaalde duur: soms met beperkingen wat betreft de keuze van de herstelplaats, eventueel logement en depannage.
 • Bij een bedrijfswagen of huurauto: mogelijke gebruikslimieten en een franchise of waarborg.
 • Gekoppeld aan een krediet-, klanten- of tankkaart: vaak met beperkingen en bepaalde voorwaarden (gedekt bedrag, soorten toegestane interventies, beperkt in tijd).
 • Als optie bij autoverzekering: meestal compleet maar uitbesteed aan gespecialiseerde verzekeringen in pechverhelping.
 • Rechtstreeks met een pechverzekering: mogelijk om een aangepaste formule te kiezen als jaarabonnement. Soms gekoppeld aan een jaarlijkse of tijdelijke reisverzekering in Europa of het buitenland.
 • Rechtstreeks bij een klassieke verzekering: mogelijk om een aangepaste formule te kiezen als jaarabonnement. De aanbieder werkt als onderaannemer. Soms gekoppeld aan een jaarlijkse of tijdelijke reisverzekering in Europa of het buitenland.

Zoals bij elke dienst is het belangrijk om bij verschillende verzekeraars te informeren om prijzen en aanbiedingen te vergelijken.

Reisverzekering en repatriëring

Een klassieke pechverzekering is vaak beperkt tot het Belgisch grondgebied en buurlanden. Voor verdere reizen in Europa moet een reisverzekering worden overwogen met de optie voor pechverhelping. Er bestaan jaarlijkse of tijdelijke contracten. Sommigen zijn zelfs aangepast voor wintersport of familievakanties. U moet waakzaam zijn voor de voorwaarden van het contract voor een vervangwagen (niet altijd inbegrepen) en voor inbegrepen logement (’s nachts) in geval van wachten op de herstelling.

Afgezien van pechverhelping is de reisverzekering een uitgebreide dekking voor de meeste gevaren op vakantie (opgelet voor de opties). Hij kan bijvoorbeeld de bagage dekken, de onderzoeks- en reddingskosten en de interventies na een natuurramp. De reisverzekering kan ook helpen bij repatriëring als u niet in staat bent om te rijden. Blijf echter waakzaam over de soorten dekking die onder het contract vallen en de uitzonderingen. Dit type reisbijstandsdekking kan worden afgesloten bij de bank of de verzekeringsmakelaar.

Huurauto

Pechverzekeringen dekken geen huurauto’s. Het is het verhuurbedrijf dat u moet contacteren in geval van problemen en die aanbieder kiest. Die zal tussenkomen, naargelang het huurcontract, in geval van panne, ongeval, diefstal, vandalisme of kapotte band. Er is vaan een franchise. Het is mogelijk om het bedrag van die (vaak dure) franchise te verlagen en de dekking te verbeteren door aanvullende garanties te nemen. Deze kleine verhoging van de huurprijs kan onaangename verrassingen bij terugbetaling voorkomen.

Buiten Europa

Een pechverzekering voor de auto buiten Europa is een bijzonder verzoek. Het is best om rechtstreeks contact op te nemen met een gespecialiseerde verzekeraar, uw eigen verzekeraar of een makelaar voor dit soort dekking.

 

Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests