Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's

Geschreven door Olivier Duquesne op 07-07-2015

Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #1
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #1
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #2
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #2
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #3
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #3
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #4
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #4
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #5
Denemarken : tolbruggen, LEZ en ferry's #5

In Denemarken zijn drie belangrijkse bruggen betalend, de bruggen die Jutland verbinden met het eiland waarop Kopenhagen ligt en de brug tussen Denemarken en Zweden. Er zijn ook lage-emissiezones en ferryverbindingen die het land verbinden met het buitenland of die Deense steden of eilanden met elkaar verbinden.

Deense lage-emissiezones (LEZ)

Vanaf 1 oktober 2023. gebruikers van een dieselvoertuig dat niet in Denemarken is geregistreerd, moeten dit voertuig registreren voordat zij de LEZ (Miljøzone) van Aalbord, Aarhus, Kopenhagen, Frederiskberg of Odense binnenrijden. Deze registratie moet ten laatste gebeuren op de dag dat in de beperkte zone wordt gereden. Dieselvoertuigen met een lagere norm dan Euro 5 zijn niet toegestaan in het beperkingsgebied. Je moet dus over een dieselwagen met de normering Euro 5 of Euro 6 beschikken om (geregistreerd vanaf 1 januari 2011) in de Deense LEZ te rijden. De boete is 1500 DKK (€200).

Deense betalende bruggen

Storebaelt tussen Odense en Kopenhagen

De verbinding van Storebaelt naar het schiereiland Jylland (Jutland), verbindt het continent met het Sjaelland waarop Kopenhagen zich bevindt en bevat twee bruggen waarvan er één de zee oversteekt op een hoogte van 254 m. Ze bevindt zich op de E20-autosnelweg tussen Nyborg en Korsø. Een auto (tussen 3 en 6 m lang) betaalt DKK 270 (€36) in 2023*. Als de auto (met of zonder trekhaak) langer is dan 6 m, of als het voertuig een caravan trekt, is het tarief* 410 DKK (€55). De prijs* ligt op slechts 140 DKK (€19) voor een auto van minder 3 meter of een motorfiets. Er bestaan ook formules met verlaagd tarief voor heen-terugreizen tijdens het weekend, ‘s avonds en op feestdagen, te betalen met BroBizz-teletol. De groene rijstroken zijn gereserveerd voor abonnees van de BroBizz-teletol. Die laatsten genieten een voorkeurtarief op voorwaarde dat ze ingeschreven zijn in de Club Storebælt.

Er zijn ook erg competitieve formules met verlaagde prijs* voor wie tijdens het weekend, ’s avonds of op feestdagen (Helligdagsbillet volgens de officiële Deense kalender) heen en terug reist. Die kan je enkel betalen met het elektronische tolsysteem BroBizz. Er is geen abonnement meer, er moet enkel een waarborg van 200 DKK (ongeveer € 27) betaald worden.

Øresund tussen Kopenhagen en Zweden

De tunnel-brug van Øresund (Øresundbron) bevindt zich op de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö (Zweden) op de E20. De tol (2023*) wordt geheven aan de Zweedse kant. Voor een auto is de prijs 415 DKK of 610 SEK (Zweedse Kronen) of € 57. Als de auto (met of zonder trekhaak) langer is dan 6 m, of als het voertuig een caravan trekt, is het tarief* 830 DKK of 1220 SEK of € 114). Een motorfiets betaalt 220 DKK of 325 SEK of € 30. Voor enkele ritten kan je betalen in Deense of Zweedse Kronen en met euros (wisselgeld in Kronen).

Een nieuw online betalingssysteem maakt het mogelijk om het traject op voorhand te betalen aan een voordelig tarief (minstens 30 minuten voor aankomst ter plaatse).

Je kan ook betalen met een bankkaart aan de kassa’s (gele rijstrook) of automatische met je kredietkaart of Maestro (blauwe rijstrook). De groene rijstroken zijn gereserveerd voor abonnees van de BroBizz-teletol. Deze badge werkt ook in Noorwegen en Zweden. Er bestaat tevens een jaarlijkse abonnementsformule genaamd BroPass, waarin een BroBizz-teletolbadge inbegrepen is. Deze oplossing kost € 46 (2023*) per jaar en laat je toe om aan verlaagd tarief te reizen.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen.

BroBizz-teletol

Zowel in Øresund als Storebaelt bestaat er een automatisch systeem met een teletolbadge van BroBizz (voorbehouden groene rijstroken uiterst links aan de tolstations. De bestuurder moet zich vooraf abonneren om een bakje en een BroPas te ontvangen. Dit systeem is beschikbaar in Denemarken voor de brugtol van Øresund en Storebaelt, evenals voor de parking aan de luchthaven van Kopenhagen. Buitenlanders kunnen zich abonneren op BroBizz door hun kredietkaart als betaalmiddel te gebruiken. Het systeem is ook compatible met de systemen AutoPass en AutoBizz in Noorwegen en Zweden. Ook enkele ferryverbindingen aanvaarden BroBizz (programma EasyGo).

Onderzeese tunnel

Er zijn plannen voor een 18 kilometer lange onderzeese tunnel om Duitsland met Denemarken te verbinden. Die zou van Puttgarden (D) naar Rødby (DK) lopen.

Ferry’s in Denemarken

Meerdere ferryverbindingen zorgen voor de verbinding tussen verschillende Deense eilanden en schiereilanden evenals tussen Denemarken en zijn buurlanden (Duitsland, Noorwegen en Zweden onder andere). Hou zeker rekening met deze bootverbindingen als alternatief voor de bruggen en tunnels op autosnelwegen. Informeer je dus goed voor je vertrekt, vooral omdat vooraf reserveren soms interessante kortingen oplevert. Tarieven* van 2023.

 • De verbindingen met Duitsland worden verzekerd vanuit Kiel, Puttgarden, Rostock en Travemünde (inlichtingen bij Scandlines). Reken op € 70 à € 190 (ongeveer)* tussen Rostock (D) en Gedser (DK) en € 50,50 à € 140 (ongeveer)* tussen Puttgarden (D) en Rødby (DK) voor een auto zonder aanhangwagen, afhankelijk van het seizoen.
 • De ferryverbindingen naar Zweden worden verzekerd Helsingør naar Helsingborg (inlichtingen bij Forsea). Een enkele rit kost tussen € 33 en € 68* voor een auto zonder aanhangwagen, afhankelijk van het seizoen. Er bestaan gecombineerde oplossingen met verbindingen tussen Duitsland en Denemarken met Scandlines.
 • De ferruverbindingen tussen Noorwegen worden verzekerd vanuit Kopenhagen, Frederikshavn en Hirtshals met Color LineDFDS SeawaysFjord Line en Stena Line Scandinavia.

 • Het eiland Sjælland (waarop Kopenhagen zich bevindt) heeft een ferryverbinding met Jylland (Jutland) via Aarhus (Århus) en Ebeltoft via de maatschappij Mols-Linien. De prijzen* starten vanaf DKK 249 (ongeveer € 34) via online-reservatie voor sommige verbindingen tot DKK 925 (ongeveer € 124) voor een Business Class ticket. Je kan je traject betalen met BroBizz terwijl je dan geniet van de VIP –diensten met toegang tot de BBC-loge.
 • Een ferry verbindt Rørvig en Hundested aan de Iselfjord van het eiland Sjælland. De oversteek met de auto kost DKK 228* (ongeveer € 30). Een kaart van 10 trajecten kost DKK 1710* (ongeveer € 230).
 • Het eiland Bornholm (Rønne) is bereikbaar per ferry vanuit Køge (DK), Ystad (S) en Saßnitz (D) met Bornholmslinjen.
 • In het zuiden van het land verbindt een ferry het eiland Als (Fynshavn) met Bøjden op het eiland Funen (waar zich onder andere Odense bevindt). Deze vaart onder de vlag van Alslinjen.
 • In het zuiden van het land verbindt een ferry Spodsbjerg (Funen) met Tårs (Lolland) met Langelandslinjen.
 • Het eiland Samsø wordt verbonden met Jutland en Sjælland door een ferry van Samsølinjen vanuit Kalundborg (Sjælland) of met ferry Rederi vanuit Hou (Jylland).
 • Het eiland Nordby wordt verbonden met het continent via een zeeverbinding tussen Esbjerg en Fanø met de ferry’s van Fanølinjen.
 • De maatschappij Smyril Line biedt verbindingen aan vanuit Danemark (Hirtshals) naar de Faroereilanden (Tórshvan). Deze maatschappij beschikt ook over verbindingen naar Ijsland (Seyðisfjørð).
 • Het eiland Sylt (D) is bereikbaar met de ferry vanuit Havneby.
 • Er zijn geen ferryverbindingen meer naar Groenland, noch vanuit Denemarken noch vanuit Canada of IJsland.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen.

Vignet voor zwaar vervoer

Een milieuvignet « miljøzonemærke undtaget », ook EcoSticker genoemd, is enkel van toepassing op vrachtwagens en bussen. Het is verplicht voor zwaar vervoer in de steden Aalborg en Aarhus (Århus), Copenhague etOdense.

Tolwegen of vignetten in de buurlanden

DuitslandIJsland - NoorwegenZweden

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests