Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tol in Göteborg en Stockholm

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-04-2015

Tol in Göteborg en Stockholm #1
Tol in Göteborg en Stockholm #1
Tol in Göteborg en Stockholm #2
Tol in Göteborg en Stockholm #2
Tol in Göteborg en Stockholm #3
Tol in Göteborg en Stockholm #3

Sinds 2015 moet iedereen stadstol betalen in Göteborg en Stockholm, ook buitenlanders. De betaling gebeurt automatisch en een rekening wordt op het einde van de maand naar de eigenaar van het voertuig gestuurd. De Zweedse overheid kunnen ook buitenlandse nummerplaten identificeren.

De stadstol in Göteborg en Stockholm geldt op werkdagen van 6.30 u. tot 18.29 u. Tijdens het weekend, op feestdagen, op de vooravond van feestdagen en tijdens de maand juli is er geen tol verschuldigd. Sinds 1 januari 2015 moeten ook automobilisten met een buitenlandse nummerplaat tol betalen. De tariefbepaling gebeurt automatisch. Camera’s registreren de nummerplaat bij het binnenrijden van de tolzone. Het tarief* is afhankelijk van het tijdstip:
-       11, 15, 20, 25, 30, 35 of 45 SEK in Stockholm (of ongeveer tussen 1 en 4 euro);
-        9, 16 of 22 SEK in Göteborg (of ongeveer tussen 1,00 en 2,30 euro), ook op de E6 (Ringömotet) ter hoogte van Kungälvsleden.

De taks is te betalen telkens je de stad in- of uitrijdt, met een maximum van 60 SEK per dag. Met een lokale huurwagen is het aangewezen te informeren bij het verhuurbedrijf of de tol al dan niet is inbegrepen in de prijs, met eventuele bijbehorende administratiekosten.

Rekening wordt thuis gestuurd

De factuur wordt op het einde van de maand verstuurd naar de eigenaar van de nummerplaat, die dan eventueel een terugbetaling kan vragen van de echte gebruiker. Voor langere trips is het belangrijk dat je je registreert op de Epass24-site met een mailadres waar de factuur naartoe mag worden gestuurd in plaats van dat ze per post wordt nagezonden. Er wordt een toeslag van 500 SEK (ong. € 45) aangerekend voor wie niet op tijd betaalt. Opgelet: tussen de mazen van net door glippen is bijzonder moeilijk. De Zweedse overheid heeft het opsporen van buitenlandse nummerplaten immers aan de firma Epass24 toevertrouwd. De betaling gebeurt via bankoverschrijving of online op de Epass24-website. Een factuur kan betwist worden door binnen de 60 dagen en gemotiveerde brief te sturen (bij voorkeur in het Engels, Duits, Deens of Zweeds) naar Skatteverket (Swedish Tax Agency), Trängselskattesektionen, S - 701 87 Örebro, Zweden of een e-mail naar [email protected]. De nummerplaat, de datum van de betwiste tol, de reden van de betwisting, de datum en het adres van de aanklager moeten minstens vermeld worden.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen. De bedragen in euro zijn enkel indicatief en variëren afhankelijk van de wisselkoers.

Terug naar het menu "Zweden: tolbruggen, stadstol en ferry's"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests