Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Stadstol in Londen

Geschreven door Olivier Duquesne op 04-05-2015

Stadstol in Londen #1
Stadstol in Londen #1
Stadstol in Londen #2
Stadstol in Londen #2
Stadstol in Londen #3
Stadstol in Londen #3
Stadstol in Londen #4
Stadstol in Londen #4

In Londen moet je een "Congestion Charge" en een ULEZ betalen om toegang te verkrijgen tot het stadscentrum. Betalen doe je vooraf of de dag zelf. Zelfs buitenmlandse nummerplaten worden herkend door de camera’s die overal in de stad verspreid staan.

Congestion Charge

De London Congestion Charge is verplicht voor elke automobilist die de betalende zone van de stad inrijdt, verlaat, doorkruist of er parkeert tussen 7u en 18u van maandag tot vrijdag, op zaterdag en zondag (en op feestdagen) van 12u tot 18u. De week van 25 december tot 1 januari is gratis. Het forfaitaire tarief* in 2022 bedraagt £ 15 per dag (ongeveer € 17,50), vooraf of de dag zelf te betalen. Sinds april 2019 zijn de toegangsvoorwaarden in de Britse hoofdstad nog strenger. Een is een ULEZ ingevoerd voor benzinewagens die niet minstens Euro 4 zijn en diesels die niet minstens Euro 6 zijn. Ook al valt hij binnen de toegestane normen, moet de wagen nog altijd geregistreerd worden.

Deze zone wordt duidelijk aangegeven door de wegmarketing met een witte C in een rode cirkel. Camera’s registreren de nummerplaten van wagens om zo voertuigen te identificeren die rijden zonder te betalen. Er bestaan echter ook enkele uitzonderingen. Opgelet indien je een wagen huurt moet je die ook aanmelden indien dit niet gedaan is door het autoverhuurbedrijf.

Klik hier voor meer info over betaalmethodes voor de Congestion Charge.

Meer info over Londense mobiliteit kan je vinden op de officiële website van het Londense openbaar vervoer.

LEZ en ULEZ 

Sinds april 2019 zijn de toegangsvoorwaarden in de Britse hoofdstad nog strenger. Een is een ULEZ ingevoerd voor benzinewagens die niet minstens Euro 4 zijn en diesels die niet minstens Euro 6 zijn. Die komt nog bovenop de Congestion Charge en de LEZ. De meest vervuilende wagens zullen dan een dagelijkse extra taks van £12,50 (ongeveer €15) moeten betalen. Deze tol geldt 24u/24, 7 dagen op 7, dus ook in het weekend. De auto’s worden geïdentificeerd met camera’s. Buitenlandse voertuigen moeten zich vooraf registreren. Meer info over deze ULEZ-zone met ultra lage emissie. De ULEZ wordt uitgebreid vanaf 29 augustus 2023.

De LEZ (Low Emission Zone) rond Londen , met onder meer porties M1 en M4, is niet van toepassing op personenwagens en motoren. Ze richt zich daarentegen op lichte vracht (inclusief pick-ups en 4x4), motorhomes en vrachtwagens. 4x4 en pick-ups van voor 2002 moeten zich registreren en eventueel taks betalen. Alle motorhomes en vrachtwagens moeten zich ten laatste twee weken op voorhand aanmelden om op de bewuste wegen te kunnen rijden. Motorhomes van voor 2002 (2,5 T tot 3,5 T) of 2006 (meer dan 3,5 T) beantwoorden meestal niet aan de minimumnormen en zullen een dagelijks forfait* van 100 £ (112,50 €) moeten betalen. Het formulier is beschikbaar op de officiële pagina van de LEZ.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen

Terug naar het menu "Verenigd Koninkrijk : ferry’s, stadstol en tolwegen"

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests