Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Hoe lang houd je een omniumverzekering aan?

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-10-2021

Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #1
Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #1
Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #2
Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #2
Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #3
Hoe lang houd je een omniumverzekering aan? #3

Een omniumverzekering dekt alle materiële schade, doorgaans met een vrijstelling. Ze is echter duur. Hoe lang houd je ze dan best aan?

Een omniumverzekering is een autoverzekering die zowat alle materiële risico’s dekt. Ze kan tussenkomen bij diefstal(pogingen) met een schadevergoeding of compensatie. Hetzelfde geldt voor glasbreuk (door een opgeworpen steen of tak), brandschade en natuurlijke tegenslagen of natuurrampen (aanrijding met een wild dier, omvallende boom, een vallende dakpan of muur, overstroming, aardbeving, aardverschuiving). De omniumverzekering dekt ook schade aan je wagen als je zelf de oorzaak van een ongeval bent. De BA keert een vergoeding uit aan derden en slachtoffers. Een omniumverzekering omvat doorgaans ook een juridische bescherming en een bestuurdersverzekering, die je er zeker als optie bij moet nemen als ze niet in het contract zijn opgenomen.

Op een nieuwe auto of een bijna nieuwe tweedehandswagen moet je omniumverzekering minstens 12 maand lopen – de minimale looptijd van een contract. De kredietverstrekker kan bij het afsluiten van een autolening eisen dat er een omniumverzekering wordt afgesloten voor de hele duurtijd van de lening. Na een aantal maand of jaar zal de uitgekeerde waarde voor het voertuig beginnen afnemen. Afhankelijk van het contract, de waardedaling per maand en je vermogen om eventuele herstellingen zelf te betalen wordt aangeraden om na 24 tot 48 maand over te stappen op een kleine omnium. Een volledige omnium meer dan 4 jaar aanhouden heeft geen zin. Een kleine omnium of mini-omnium kan daarentegen langer worden aangehouden, zelfs voor de hele levensloop van de wagen, tenzij de toestand van het voertuig dat niet meer rechtvaardigt. Deze verzekering dekt diefstal, brand, glasbreuk en natuurlijke schade. Wanneer je omniumcontract stopt, moet je erop letten dat je een rechtsbijstand behoudt naast de verplichte BA.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests