Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Slimmer rijden

Rijhulpsystemen en radarverklikkers: regels per land

Geschreven door Olivier Duquesne op 31-07-2023

Rijhulpsystemen en radarverklikkers: regels per land #1
Rijhulpsystemen en radarverklikkers: regels per land #1
Rijhulpsystemen en radarverklikkers: regels per land #2
Rijhulpsystemen en radarverklikkers: regels per land #2

Coyote en apps die snelheidscontroles verklikken of ‘gevarenzones’ aanduiden worden soms toegestaan, maar soms net zo goed verboden. Dit is wat er mag en niet mag op het Europese grondgebied.

Coyote en de radarfuncties van GPS- en navigatietoepassingen zijn niet in heel Europa niet toegestaan. In sommige gevallen zijn ze zelfs helemaal verboden, met mogelijkheid tot zware boetes en inbeslagname. Zorg er ook voor dat je de flitspaalwaarschuwingsfunctie in smartphoneapplicaties (Flitsmeister, Waze, enz.) uitschakelt in landen waar het gebruik van een dergelijke dienst strafbaar is. De onderstaande tabel toont waar wat toegestaan is, land per land*.

Land

Tolerantiegraad*

Duitsland

Verboden.

Andorra

Gedoogd

Oostenrijk

Verboden

België

Toegelaten

Bosnië-Herzegovina

Verboden

Bulgarije

Gedoogd

Cyprus

Verboden

Kroatië

Gedoogd

Denemarken

Gedoogd

Spanje

Toegelaten

Estland

Gedoogd

Finland

Toegelaten

Frankrijk

Toegelaten zonder radarverklikker (wel gevarenzones of risicozones)

Griekenland

Gedoogd

Ierland

Verboden

Italië

Toegelaten

Letland

Gedoogd

Liechtenstein

Verboden

Litouwen

Toegelaten

Luxemburg (Groothertogdom)

Toegelaten

Macedonië (Republiek van)

Verboden

Noorwegen

Gedoogd

Nederland

Toegelaten

Polen

Toegelaten

Portugal

Gedoogd

Roemenië

Gedoogd

Verenigd Koninkrijk

Toegelaten

Servië

Gedoogd

Slovakije

Streng verboden, zelfs het transport ervan.

Slovenië

Gedoogd

Zweden

Gedoogd

Zwitserland

Streng verboden, zelfs het transport ervan. Hoge boetes (van 185 € tot meer dan 500 €).

Tsjechië (Tjechische Republiek)

Gedoogd

Turkije

Streng verboden, zelfs het transport ervan.

Coyote biedt de functie verkenner aan in de volgende landen (die met dubbele asterisk** verbieden nochtans het gebruik van de dienst): Duitsland, België, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije**, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland**.

Wat doe je in landen waar het verboden is?

  • Gaat het om een apart toestel, koppel het toestel dan los, schakel het uit en berg het op buiten handbereik. Let wel, in Zwitserland is zelfs het vervoer ervan streng verboden (zie hieronder).
  • Voor apps volstaat het om de app van je toestel te verwijderen voor je de grens oversteekt en terug te installeren zodra je het land verlaten hebt.
  • Als je een GPS- of navigatietoepassing gebruikt, moet je de flitswaarschuwing uitschakelen voordat je de grens oversteekt (in principe doet de software dit automatisch).
  • De systemen die in het vast navigatiesysteem van je auto geïntegreerd zijn, zijn in theorie zodanig geprogrammeerd dat ze bepaalde functies uitschakelen in landen waar het gebruik ervan verboden is. Toch is het nog voorzichtiger om de ‘radarverklikkerfunctie’ uit te schakelen voor je de grens oversteekt.

Wat doe je in Zwitserland?

Omdat zelfs het vervoer van een radarverklikker hier verboden is (zelfs wanneer hij uitgeschakeld in het handschoenvakje, de koffer of een reistas zit), wordt het ten sterkste afgeraden om zo’n toestel mee te nemen naar Zwitserland. De douane kan er uw voertuig en uw smartphone doorzoeken. Ontdekken ze daarbij een dergelijk systeem, dan zijn de boetes niet van de poes (minimaal 200 CHF tot meer dan 600 CHF). Bovendien zal uw toestel in beslag worden genomen voor vernietiging. In het geval van een smartphone moet u de app van het toestel verwijderen. Gaat het om een apart toestel dan bestaat de eenvoudigste oplossing erin om het toestel gewoon thuis te laten en nauwlettend zelf uw snelheid in het oog te houden. Toch bestaan er twee oplossingen om uw toestel mee op reis te nemen, ook al moet u door Zwitserland: in bewaring geven of per post versturen. Alleen zo vermijd je in Zwitserland problemen met je Coyote of je radarverklikker.

* Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld, maar de gegevens zijn daarom niet binden. Wij raden u aan om informatie in te winnen bij de lokale autoriteiten.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests