Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen?

Geschreven door Olivier Duquesne op 03-07-2023

Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #1
Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #1
Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #2
Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #2
Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #3
Waar en hoe een Zwitsers wegenvignet kopen? #3

Het is vrij eenvoudig om een Zwitsers vignet aan te schaffen. In het buitenland wordt het vaak verkocht mits een kleine toeslag. In Zwitserland kan je het vignet aanschaffen in douanekantoren, bij de post en in tankstations.

Het vignet online kopen

Vanaf 1 augustus 2023 zal het mogelijk zijn om Zwitserse wegenvignet online te kopen, via registratie van je nummerplaat. Het Zwitserse Office Fédéral des Douanes et de la Sécurité des Frontières (de federale grens- en douanediensten) geven aan dat er naast de gevraagde 40 Zwitserse frank (CHF) ook administratiekosten in rekening gebracht worden. 

Het vignet in Zwitserland zelf aankopen

Het vignet kost CHF 40* (ong. € 42). Het vignet kan rechtstreeks ter plaatse aangekocht worden in de douanekantoren van de grote grensovergangen zoals Bazel, Genève of Chiasso, die permanent geopend zijn. Opgelet: de minder drukke grensposten zijn 's nachts en/of tijdens het weekend gesloten. Het vignet kan ook aangekocht worden in Zwitserse postkantoren, automobilistenverenigingen en benzinestations. Creditcards worden over het algemeen overal aanvaard.

Het vignet in het buitenland aanschaffen

Maar om files te vermijden, kan je het vignet op voorhand in euro of met een bankkaart kopen. Dat kan online of in heel wat verkooppunten in het buitenland zoals bij automobilistenverenigingen, in bepaalde speciaalzaken voor autoaccessoires (zoals bij ons Auto 5 - Norauto) en op snelwegrustplaatsen in België en in de buurlanden dicht bij de grens, meestal tegen een hogere prijs. De adviesprijs is € 43*, maar soms wordt er een toeslag aangerekend, tot € 50.

Tunnels inbegrepen in het vignet

Het vignet biedt ook toegang tot de Gotthardtunnel en de San Bernardinotunnel zonder toeslag. Denk er ook aan om de lijst van de wegenwerken te raadplegen, want in Zwitserland, net als in de andere landen die zwaarder door de winter worden getroffen, vinden herstel- en onderhoudswerkzaamheden in de zomermaanden plaats.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen. De bedragen in euro zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de wisselkoers.

Terug naar het menu "Zwitserland: vignet en tolwegen" 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests