Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Portugese stroom volledig hernieuwbaar in maart

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-04-2018

In maart van dit jaar is Portugal erin geslaagd om zijn volledige stroomproductie te bereiken via stuwdammen, windmolens en andere hernieuwbare energiebronnen. Dat is goed nieuws voor de opkomende elektrische mobiliteit.

De uitstoot van een elektrische auto hangt uiteraard deels af van de manier waarop de stroom waarop hij rijdt wordt opgewekt. Energiecentrales op steenkool of fossiele brandstoffen zijn daarbij schadelijk voor hun imago van “schoon vervoersmiddel”. Portugal toont echter hoe de toekomst er kan uitzien door deze vervuiling tot het strikte minimum te beperken. Nadat het land in 2017 al eens 107 uur onafgebroken op zuiver hernieuwbare energiebronnen draaide, slaagde er het de hele voorbije maand maart in om meer schone stroom te produceren dan het zelf nodig heeft. Volgens netwerkbeheerder REN produceerden de hydro-elektrische centrales (55 procent) en windmolens (42 procent) samen met geothermische oplossingen, zonnepanelen en biomassacentrales samen 4.812 GWh. Het land verbruikte daarentegen ‘slechts’ 4.647 GWh, waardoor het dus volledig op hernieuwbare energie kon draaien.

Europese doelstellingen

In werkelijkheid ging echter slechts 62 procent van de opbrengst naar Portugal zelf. De stroomnetwerken van Europese landen zijn namelijk met elkaar verbonden en Portugal exporteert naar Spanje, dat zelf met Frankrijk en Marokko is verbonden. Omgekeerd heeft het land minder groene stroom uit het buitenland ingevoerd. Toch kon Portugal zijn energiecentrales op fossiele brandstoffen in waakstand zetten en heeft het hun subsidiëring ter waarde van 20 miljoen euro geschrapt. Heel wat organisaties zijn opgetogen met deze situatie en wijzen Europa erop dat haar ambities om de stroomproductie voor 27 procent hernieuwbaar te maken tegen 2030 veel beter kan. Sommige Europarlementsleden willen de lat trouwens naar 35 procent verhogen. En dat zou onder meer de ecologische voetafdruk van elektrische auto’s nog kleiner maken.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten