Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Editoriaal / Er is geen probleem...

Geschreven door Tony Verhelle op 28-08-2019

“Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voor het agentschap wegen en verkeer ingrijpt?”

Onlangs ‘s ochtends op de radio: “Op de A12 ter hoogte van Meise is deze nacht een wagen beginnen te slippen en door de vangrail gegaan. De bestuurder is overleden.” Naar aanleiding van dit ongeval reageerde Marie-Jeanne Thaelemans, schepen van Mobiliteit in Meise: “De bestuurders komen daar uit een bocht, er is aquaplaning en de mensen laten zich verrassen. Vorig jaar is er zelfs een auto terechtgekomen op de weg naast de A12, in de berm, vóór een restaurant. (…) Hoeveel dodelijke slachtoffers moeten daar nog vallen voor het Agentschap Wegen en Verkeer ingrijpt? De toestand moet dringend verbeteren en de aquaplaning moet worden verholpen.”

Een fait divers, zult u misschien zeggen, maar er is natuurlijk wel een dodelijk slachtoffer gevallen. Maar vooral het antwoord van het Agentschap Wegen en Verkeer deed bij ons een (alarm)belletje rinkelen: “Dit is het eerste dat we daarvan horen. Volgens onze informatie is daar geen probleem.” Woordvoerder van het Agentschap Anton De Coster liet wel nog noteren dat er in de voorbije jaren ingrepen gebeurd zijn om de capaciteit van de waterafvoer naast die A12 te vergroten. Het antwoord komt dus hierop neer: ‘Een probleem? Er is geen probleem... Voorheen was er wel een probleem, maar daar is aan gewerkt.’ Nochtans zijn we zelf op die plaats al een paar keer gepasseerd bij hevige regenval, en konden we zo ervaren wat een tricky aangelegenheid dat inderdaad kan zijn.

Die communicatie doet mij denken aan de paar keren dat wij zelf, via de geëigende kanalen, een bericht stuurden naar het Agentschap. Één keer was naar aanleiding van de heraanleg van de Haachtsesteenweg, meer bepaald tussen het kruispunt met de Tervuursesteenweg in Steenokkerzeel en de dubbele rotonde aan Kampenhout-Sas. Vroeger was die Haachtsesteenweg een kaarsrechte weg; omwille van veiligheidsredenen en het aanleggen van een busbaan zijn nu op het hele traject in de richting van Haacht (zo’n 7 kilometer) welgeteld 22 asverschuivingen terug te vinden. Dat kon je alras merken aan de signalisatie ter aanduiding van vluchtheuvels en dergelijke: die lag om de haverklap verhakkeld over de weg. Ook al omdat de nieuwe verlichting te laag en te ver van de rijbaan was opgesteld en de wegmarkering niet reflecterend was, zodat je bij regenweer nauwelijks iets van de te volgen route zag.
Het antwoord op ons toenmalige mailtje zal u ongetwijfeld bekend voorkomen: “Wij hebben uw mail goed ontvangen en contact opgenomen met onze diensten, en die zien geen probleem.” Einde mail. 

Wie af en toe eens naar het buitenland rijdt, heeft geen vergelijkende studie nodig om vast te stellen dat onze Belgische weginfrastructuur er niet bepaald pico bello bij ligt. Maar wat doet het agentschap dat zich dat gegeven net heel erg zou moeten aantrekken? De goed menende automobilist of plaatselijke politicus, die al wat tijd en moeite heeft gestoken in het melden van eventuele onregelmatigheden of gebreken, een ferme opgestoken middelvinger tonen: “Een probleem? Er is geen probleem. En laat ons in de toekomst met rust. Wij weten het toch altijd beter.” 

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten