Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Partner Content / Met de Defender naar de Baai van de Somme - In samenwerking met JLR

Geschreven door Miles Magazine op 28-11-2023

Zin in een ongewoon uitstapje? Op zoek naar een andere omgeving? Miles Magazine nodigt je uit om de Baai van de Somme op een andere manier te leren kennen. Inclusief gastronomische tussenstops én in kampeermodus… op het dak van de Defender!

De Baai van de Somme is één van de gerenommeerde Grand Sites de France, en staat synoniem voor weidse landschappen. Ver weg van het beton aan de kust is de natuur er op schitterende wijze bewaard gebleven, in een omgeving die uitgestrekte wildernis, moerassen, kliffen en… ‘art de vivre’ combineert. Tussen land en zee openbaart de Baai van de Somme zich graag aan u.

U kan er zowel te voet, met de fiets of met de auto van proeven. Deze regio in Picardië is een paradijs voor wandelaars, en beschikt ook over een bijzonder rijke biodiversiteit. Amateur-ornithologen komen er de trekvogels bewonderen – sommigen houden er tijdens hun stop tussen Scandinavië en Mauritanië even halt – en staan er zij-aan-zij met wandelaars, levensgenieters en liefhebbers van de natuur.

Bartel van Riet als gids

MILES heeft ervoor gekozen om u deze bestemming te laten (her)ontdekken in het gezelschap van de bekende landschapsarchitect Bartel Van Riet, in Vlaanderen ook een bekende tv-persoonlijkheid en – vooral – een groot natuurliefhebber. Onze roadtrip begint net over de grens, in Oostende. Vervolgens gaat het richting de Hauts-de-France en de Opaalkust, om er een eerste keer halt te houden in Escalles en de beroemde Cap Blanc-Nez.

Vanaf de top van deze majestueuze witte krijtrots kunnen de bezoekers van een indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Nauw van Calais genieten, en tegelijk ook – midden de met gras begroeide mineraalvlaktes – een indrukwekkende obelisk ontdekken. Het is een eerbetoon aan de Canadese soldaten die de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd.

Roadtrip met de Defender Plug-in Hybrid

Aan het stuur van zijn in ‘Tasman Blue’ uitgevoerde Defender 110 P400e plug-in hybride vervolgt Bartel zijn weg langs de Opaalkust, die zijn naam tijdens deze laatste zomermaanden meer dan verdient. In de verte kunnen we, als we ietwat hoger gaan, al de Engelse kustlijn aan de andere kant van het Kanaal onderscheiden, net zoals de landschappen van de Baai van de Somme en de monding van de rivier waaraan de streek zijn naam dankt. Langs de kust vallen ook indrukwekkende rijen houten palen te bewonderen, die dienen als steun voor de kweek van bouchot mosselen, genoemd naar het woord dat in het dialect van Poitou voor deze palen wordt gebruikt.

Onze bestemming van de dag, dat is het Parc du Marquenterre en het bijhorende domein. Een uitgestrekt beschermd gebied van zowat 1.000 hectare groot, geliefd bij wandelaars op zoek naar rust, fotografen die de doortocht van de trekvogels willen vastleggen, en liefhebbers van wilde natuur. Gelegen in het hart van het natuurreservaat van de Baai van de Somme biedt het Domaine du Marquenterre een gevarieerd panorama, met een mengeling van duinen, moerassen en dennenbossen. “Op amper twee uur rijden van Brussel bevind je je opeens in een heel andere wereld. Ongelooflijk!”, geniet Bartel Van Riet, duidelijk onder de indruk van de schoonheid van de plek.

Twee Michelin-sterren

We laten de wilde natuur achter ons liggen en rijden richting La Madelaine-sous-Montreuil en La Grenouillère. Het etablissement van Alexandre Gauthier maakt deel uit van de Grandes Tables du Monde en is meermaals onderscheiden. Met twee Michelin-sterren en een score van 19/20 bij Gault& Millau figureert dit restaurant ook in de 50BEST rangschikking.

Als liefhebber van de hedendaagse en Frans geïnspireerde keuken – “bevrijd van zijn zekerheden en zijn vooroordelen”, zoals hij het zelf graag benadrukt – biedt de jonge chef aan het hoofd van dit restaurant met familiale roots seizoensgebonden gerechten aan in een gebouw dat tussen een smederij, rokerij en hopdrogerij onder handen werd genomen door architect Patrick Bouchain. Voor de overnachting laten we de hutten of de kamers in de oude boerderij van La Grenouillère aan de oevers van de Canche even links liggen, en kiezen eerder voor de verkwikkende sfeer van de uitgestrekte Baai van de Somme.

Zin voor avontuur

Eens het ideale plekje is gevonden is het tijd voor Bartel en de andere deelnemers aan deze roadtrip in de Hauts-de-France om de tent op het dak van hun Defender op te stellen. Deze ultramoderne tent, door Land Rover samen met fabrikant Autohome ontwikkeld, laat zich in amper enkele seconden oprichten, dankzij het gebruik van twee kleine geïntegreerde gasdempers. Door het gebruik van een glasvezel schaal en waterdichte en ademende stof biedt deze tent – 2,30 meter lang en 1,30 meter breed – makkelijk plaats aan twee volwassenen. 

Na een nacht onder de sterren, hier geen spoor van de lichtvervuiling van de steden, hebben Bartel Van Riet en de andere deelnemers aan de tocht een opperbest humeur: “Het voordeel van slapen in een daktent is dat je letterlijk droog ligt, maar toch het contact met de omgeving behoudt. En dankzij het hogere perspectief op het dak van de Defender beschik je over een prachtig uitzicht op de omgeving. Ik zag zelfs een familie everzwijnen voorbijwandelen: een magische ervaring.”

Moderne en ultieme luxe

Vervolgens keren we terug naar het hartje van het Domaine du Marquenterre, voor een offroad avontuur in het gezelschap van de lokale gidsen. Uiteraard doen we dat met de Defender PHEV, en kunnen we door de 100% elektrische modus tegelijk genieten van de rust van de omgeving en van de offroadkwaliteiten van de auto. In deze omgeving is de Defender – in het Verenigd Koninkrijk ontworpen en ontwikkeld door de Jaguar Land Rover groep – helemaal in zijn element. “Offroaden in de natuur is voor mij heel ontspannend”, geeft de landschapsarchitect toe.

Aan alle mooie liedjes komt een eind, en het is tijd om terug te keren naar België. We laten de monding van de Somme en de prachtige landschappen achter ons. “In de huidige gejaagde maatschappij is een weekendje met een Defender een ideale en vooral unieke manier om even het hoofd leeg te maken”, lacht Bartel Van Riet. “Je legt op een heel nieuwe manier contact met de natuur en je telefoon bestaat niet meer. Ook al omdat je in het natuurreservaat van het Domaine du Marquenterre absoluut geen signaal hebt. De ultieme vorm van luxe!” (lacht).

 

Het Gentleman Driver's Magazine van AutoGids

Facebook: @theMilesmagazine / Instagram: @miles_magazine

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten