Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

nieuw / G-Vectoring Control: Mazda wil bochten beheersen

Geschreven door Laurent Norro op 14-07-2016

De nieuwe Mazda 3 is uitgerust met een systeem waarmee bochten genomen kunnen worden zoals een professionele coureur. De constructeur belooft nieuwe sensaties achter het stuur.

Mazda heeft in Japan zijn nieuwe compacte middenklasser van de 3-familie gelanceerd. Die kan rekenen op een rist innovaties, waarvan er een niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Het gaat om de G-Vectoring Control-technologie (GVC). Die zou volgens Mazda goed zijn voor een volledig nieuwe rijervaring.

Coureur aan boord

Concreet is de innovatie een software die – gekoppeld aan een reeks sensoren – de interacties met de sturing detecteert. Zo kan die op het geschikte moment het koppel beperken dat naar de wielen gestuurd wordt en de G-krachten beter beheren. De software kan zo de handeling van een professionele coureur reproduceren bij het aansnijden van een bocht. Dat wil zeggen dat GVC de grip ten volle kan benutten, terwijl rolbewegingen van het koetswerk maximaal beperkt worden.

In de praktijk

Mazda laat verstaan dat zijn software zeer doeltreffend is op een nat of glad wegdek. Volgens de constructeur kunnen de bochten veel doeltreffender en vooral beheerster genomen worden. Het systeem zorgt ervoor dat alle bruuske bewegingen tot een minimum herleid worden ten gunste van het rijgedrag en het comfort van de inzittenden. Een kenmerk dat wie een Mazda 3, die de komende weken in Europa zal aanmeren, wil aankopen niet onverschillig zal laten.

Vergelijkende video met of zonder GVC

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten