Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Back to the future met de Seat Formula Concept uit 1999

Geschreven door Klaas Janssens op 26-08-2021

AutoGids gaat back to the future. Een duik in de archieven levert deze Seat Formula Concept op, in 1999 gepresenteerd op de Geneva International Auto Show. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

Aanvankelijk zag Volkswagen het Spaanse Seat als het Alfa Romeo van de groep. Maar om die sportieve ambities waar te maken, heb je emotionele modellen nodig. Die bekommernis leidde in 1999 tot deze Seat Formula Concept, een compacte roadster met een koetswerk uit koolstofvezel (waardoor het gewicht op 900 kilogram bleef steken) en met een midscheeps gemonteerde turbomotor.

>> AutoGids' Back to the Future - modeloverzicht van A tot Z

De aan een semi-automatische transmissie gehangen 2 liter-krachtbron stuurde 240 pk naar de aangedreven achterwielen en zorgde ervoor de de Seat Formula Concept in minder dan 5 seconden van 0 naar 100 km/u sprintte.

1999 Seat Formula Concept

Tango

Met de Seat Formula Concept ging de Spaanse VW-dochter op zoek naar een nieuwe designtaal, een queeste die tot interessante probeersels leidde. Let op de minimalistische cockpit, op de tellerpartij die anologie wijzers combineert met digitale tellers, op de wegwerkte achterlichtblokken of op de in de achtersteven geïntegreerde uitlaatpijpen. Uiteindelijk zou Seat voor een heel andere designtaal kiezen, die in 2001 geïntroduceerd werd op de Tango Concept.

De technische basis waarop de Seat Formula bouwt, wou Volkswagen recycleren voor andere merken van de groep. Zo was er even sprake van een Audi R4 en zelfs van een VW Roadster, maar die plannen bleken naast te duur ook een gevaar voor het succes van de Audi TT en de Porsche Boxster.

1999 Seat Formula Concept

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten