Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ontcijferd / ENQUÊTE - Impact van de brandstofprijzen op het autogebruik

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-05-2022

De resultaten van onze online-enquête over brandstofprijzen zijn bekend. De impact is duidelijk voor 4 op de 5 Belgische automobilisten. En een grote meerderheid zal de aankoop van zijn voertuig aanpassen.

AutoGids/Le Moniteur Automobile heeft de bezoekers van zijn websites gevraagd naar de sterke stijging van de brandstofprijzen. Uit de online mini-enquête, waarop 2.015 geldige antwoorden zijn ontvangen, blijkt dat het rijgedrag en de aankoop van de volgende auto enigszins zijn veranderd als gevolg van de brandstofprijzen.

8 op de 10 Belgen hebben hun autogebruik aangepast sinds de aanzienlijke stijging van de brandstofprijzen. De meest gebruikte oplossing is het aanpassen van de rijstijl om het verbruik te verminderen (21,10%). De andere twee aanpassingen waren het vergelijken van brandstofprijzen bij verschillende tankstations (18,47%) en het minder gebruiken van de auto (17,73%). Bestuurders met een elektrische auto maken zich echter minder zorgen. Slechts 41,49% van hen heeft zijn gewoonten veranderd. Mensen met een dieselauto zijn daarentegen het meest bezorgd, en worden over het algemeen het meest getroffen, door de stijging van de dieselprijzen. 85,2% van hen heeft zijn automobiliteit aangepast sinds de brandstofprijs € 2/l bereikte of benaderde.

Geografische verschillen

De woonplaats is ook van invloed op de oplossingen die automobilisten kiezen om de gevolgen van de stijgende brandstofkosten te beperken. Stadsbewoners geven de voorkeur aan een andere rijstijl, vergelijken de brandstofprijzen en gebruiken hun auto minder. Mensen in plattelandsgebieden maken dezelfde keuzes, hoewel zij naar verhouding meer geneigd zijn hun ritten te beperken. In de voorsteden daarentegen geeft een meerderheid toe dat zij hun gewoonten of gedrag niet hebben veranderd. Is dit te wijten aan een gebrek aan alternatieven?

Als we dieper graven, zien we duidelijker de verschillen:

  • Franstaligen en CNG-rijders passen hun route het meest aan. Dit is een gedragswijziging sinds de stijging van de brandstofkosten, maar niet voor wie elektrisch rijdt.
  • Mensen die minder rijden (minder dan 10.000 km) of CNG gebruiken, gebruiken hun auto minder. Niet degenen die elektrisch rijden.
  • De mensen die hun rijstijl aanpassen, zijn vooral degenen die met plug-inhybrides en op diesel rijden. Nogmaals, wie een elektrische auto rijdt, maakt zich geen zorgen.
  • De vergelijking van de brandstofprijzen is een zorgpunt, vooral voor wie in plug-inhybrides of dieselauto's rijdt. En nog steeds niet voor wie in een elektrische auto rijdt.
  • Uit de uitsplitsing van de resultaten naar taalregime blijkt dat Franstaligen er de voorkeur aan geven hun routes aan te passen en minder vaak voor vrijetijdsdoeleinden te reizen. Nederlandstalige respondenten kozen in plaats daarvan voor minder autoverplaatsingen voor vrijetijdsbesteding en voor telewerken.

Aankoop van een auto

26,51% van de respondenten van de online mini-enquête van AutoGids/Le Moniteur Automobile verklaart dat de brandstofprijs hun keuze van auto niet zal veranderen. Dit percentage stijgt echter tot 31,43% voor degenen die benzine gebruiken. Het hoogste percentage respondenten dat zegt niet van plan te zijn hun aankoopplannen te wijzigen, zijn stedelingen en mensen die in de voorsteden wonen: respectievelijk 32,32% en 31,54%. 25,79% van de ondervraagden geeft aan dat ze nog even zullen wachten met het veranderen van auto. Dit geldt vooral voor de plattelandsbevolking (33,94%).

16,28% van de respondenten is van plan over te schakelen op een elektrische auto, een keuze die de voorkeur geniet van bewoners van voorsteden (21,35%). Merk op dat 64,91% van de mensen die momenteel met een elektrische auto rijden, zegt daarna een tweedehandsauto te willen kopen! De mogelijkheid om tweedehands te kopen wordt vaker genoemd door stedelingen (17,56%). Zij zijn ook het meest geneigd een goedkopere toekomstige auto te kiezen (17,05%).

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten