Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ontcijferd / Vaste flitspalen illegaal?

Geschreven door David Leclercq op 21-08-2015

De algemene pers heeft het vandaag over een gerechtelijke uitspraak die een precedent zou kunnen vormen: een geflitste automobilist moet zijn boete niet betalen omdat de vaste flitspaal niet aangegeven was bij de privacycommissie.

De kranten van de Mediahuis-groep berichten over een automobilist die is geflitst door een vaste flitspaal maar die zijn boete niet moet betalen. Dat is beslist door het Hof van Cassatie dat zich aansluit bij zijn verdediging: de vaste radar die hem heeft gefotografeerd voldoet niet aan de privacywetgeving, aangezien hij niet is aangegeven bij de privacycommissie.

Regels genegeerd

Blijkbaar is de overgrote meerderheid van de 192 politiezones in ons land ‘vergeten’ om hun flitspalen aan te geven bij de privacycommissie. Dat is meer dan betreurenswaardig, zo vindt Peter Van Den Eynde van de commissie, want “als de politie een voertuig flitst, verkrijgt ze de nummerplaat, de naam en het adres van de eigenaar van de auto. Dat zijn persoonlijke gegevens. Elke instantie die met dergelijke data omgaat, moet ons dat signaleren. De politiediensten ontsnappen niet aan die regels”. Om het allemaal nog vreemder te maken, zouden de mobiele flitstoestellen wel allemaal volgens het boekje zijn aangegeven...

Boete niet uitgesloten

Toch vindt de privacycommissie, die de politiezones dringend vraagt om zich aan de regels te conformeren, dat de op die manier uitgeschreven boetes niet illegaal zijn en dat het aan de rechtbank is om daar over te beslissen. Die kan dus nog steeds een boete uitvaardigen, zelfs op basis van een foto die is gemaakt met een niet-geregistreerd toestel. In het geval waarover de kranten berichten, heeft het Hof van Cassatie gewoon gereageerd op het niet naleven van de procedures, wat haar taak is.

BIVV misnoegd

Uiteraard heeft het BIVV op dit bericht gereageerd. Het spreekt zich niet uit over de wettelijkheid van de flitspalen, maar benadrukt daarentegen wel dat wanneer een overtreding wordt begaan, zij niet in vraag kan worden besteld (hier vindt u ons overzicht van de boetetarieven). De advocaat Christophe Bleret, die is gespecialiseerd in verkeerszaken, werd hierover geïnterpelleerd door de krant Le Soir en geeft aan dat de overheid soms misbruik maakt van de situatie en dat procedurefouten de overtreding niet noodzakelijk opheffen. Hij vertelt verder nog: “het proces-verbaal dat door de overheid naar de automobilisten wordt gestuurd, is in zekere zin een soort val. Heel wat rechtbanken gaan ervan uit dat als je het vakje aankruist waar je de boete erkent, je toegeeft dat je een overtreding hebt begaan, zelfs al is er een procedurefout begaan. Hetzelfde gaat op wanneer je het geld overschrijft.”

Een goede raad: let op

Wat raadt Bleret aan? Eis altijd de foto op wanneer je een boete krijgt, want vaak is die niet echt geschikt omdat bijvoorbeeld de nummerplaat niet goed leesbaar is of omdat meerdere auto’s in beeld te zien zijn. De advocaat wijst er daarentegen wel op dat de beroepsprocedure bijzonder omslachtig is in dit soort zaken. Hij merkt op dat de overheid wel de controles wil versterken en vergemakkelijken, maar dat ze niet mag vergeten om daarbij de rechten van de bestuurders te respecteren.

Debateer mee over de kwestie op onze Facebook-pagina.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten