Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Steeds meer fysieke verkeersagressie, aldus studie Vias Institute

Geschreven door Frédéric Kevers op 14-03-2022

Uit onderzoek van verkeersinstituut Vias blijkt dat de fysieke agressie tussen bestuurders toeneemt. Liefst 7% van de bevraagden zegt het afgelopen jaar slachtoffer geweest te zijn van dergelijke vorm van verkeersagressie.

Uit de tweede editie van de Nationale Enquête over Agressieve en Irritante Gedragingen in het Verkeer dat de verkeersagressie afnam. 54% van de Belgen zegt slachtoffer geworden te zijn van agressiviteit in het verkeer het voorbije jaar. Dat is een kleine daling ten opzichte van 2017 (57%). Vias Institute stelt wel vast dat de extremere vormen van agressie toegenomen zijn. Zo zegt 7% van de Belgische bestuurders slachtoffer geworden te zijn van fysieke agressie in de voorbije 12 maanden ten opzichte van 2% in 2017. 1 op de 15 bestuurders (6,5%) zegt ook uit zijn wagen gestapt te zijn "om het uit te vechten" met een andere bestuurder. 5 jaar geleden was dat 2,5%. In Brussel gaat het zelfs over 1 bestuurder op 8 (13%). Wellicht speelt de coronapandemie een rol in die toegenomen verkeersagressie met fysiek geweld.

Uit de enquête van Vias Institute blijkt ook dat bestuurders die agressief zijn, vaker betrokken zijn in een ongeval. 61% van de bestuurders die agressief gedrag vertonen, waren de voorbije 3 jaar betrokken in een ongeval. Bij de bestuurders die zelden of nooit agressief gedrag vertonen, is dat 39%.

Grootste ergernissen

De tweede editie van de Nationale Enquête over Agressieve en Irritante Gedragingen in het Verkeer gaat ook op zoek naar de grootste ergernissen in het verkeer.  Op de snelweg ergeren een heleboel bestuurders zich aan zogenoemde middenvakrijders (25%), maar ook bumperkleven (14%) en gsm-gebruik (12%) worden door een heleboel respondenten gehekeld. Binnen de bebouwde storen de meeste bestuurders zich vooral aan het niet gebruik van de richtingaanwijzers (24%), gsm-gebruik (21%) en het oprijden van een overvol kruispunt (15%).

In Wallonië zijn 14% van de bevraagde bestuurders het meest geïrriteerd door bestuurders die hun voorrang afdwingen. Dat percentage ligt er hoger dan in Vlaanderen (9%) en Brussel (8%). In Brussel is er nog een aanzienlijke groep (11%) die zich het meest ergert aan bestuurders die de linkerrijstrook gebruiken en op het laatste moment naar rechts uitwijken.

Bron: Vias

 

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten