Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / De Belg is een nachtreiziger

Geschreven door Frédéric Kevers op 23-06-2022

Belgen gaan graag met de auto op vakantie. Maar de meesten rijden liefst 's nachts en aarzelen niet om onderweg een dutje te doen. Een goede zaak als je bedenkt dat 1 op de 3 ongevallen op de Franse snelwegen verband houdt met vermoeidheid.

Volgens een recent persbericht van verkeersveiligheidsorganisatie Vias Institute geven 6 op de 10 Belgen er de voorkeur aan 's nachts te rijden om hun vakantiebestemming te bereiken. Een gewoonte die heel wat voordelen biedt en dus goed ingeburgerd lijkt te zijn bij onze landgenoten. En blijkbaar gaat dat gepaard met een reëel bewustzijn van veiligheid achter het stuur, want 75% van de bestuurders zegt tijdens de lange zomertrek stoppen om een dutje te doen. Een wijs besluit gezien de ongevallenstatistieken op de Franse snelwegen, waaruit blijkt dat 1 op de 3 ongevallen te wijten is aan vermoeidheid.

LEES OOK – Met de auto op vakantie - update 2022

Alleen de nacht in...

... of bijna! De belangrijkste redenen die 60% van de Belgen ertoe aanzetten om zoveel mogelijk 's nachts te rijden naar hun vakantiebestemming, zijn de lagere verkeersdichtheid, de koelere temperaturen en de grotere sereniteit – doordat de kinderen dan meestal slapen. ‘s Nachts rijden druist echter in tegen ons biologisch ritme en vereist een aantal voorzorgsmaatregelen, zoals slapen voor het begin van de reis en dus niet tot op het laatste moment bezig zijn met voorbereidingen, evenals het gebruik van alcohol en verboden middelen vermijden. Fris achter het stuur kruipen is de basis voor een geslaagde reis.

Fris als een hoentje

Los van het 's nachts rijden is het belangrijk niet te veel te willen doen en je onderweg bewust te zijn van je slaperigheid. Uit de statistieken blijkt dat de laatste 100 kilometer meestal het grootste risico op een ongeval inhouden. Wees dus voorzichtig, doe een kort dutje – 20 minuten is genoeg – en vermijd lange etappes. Idealiter zou je om de twee uur moeten stoppen om je mentale batterijen op te laden, je hersenen van zuurstof te voorzien en je benen te strekken. Volgens het Vias-rapport doen 3 op de 4 Belgen een dutje tijdens hun lange reizen. Dat is goed, maar nog niet voldoende.

Bron: Vias Institute

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten