Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Belgen de meest gestresseerde bestuurders van Europa

Geschreven door Olivier Maloteaux op 25-06-2018

Uit een peiling van het bedrijf Vinci blijkt dat Belgen erg nerveus zijn aan het stuur. We claxonneren even veel als de Italianen.

Voor een onderzoek naar het gedrag aan het stuur van Europeanen heeft de stichting Vinci Autoroutes een staal van bestuurders uit 11 Europese landen ondervraagd. Meer dan 1 Belgische autorijder op 7 (15 procent) zei daarbij bijzonder nerveus te zijn in de auto. Dat is het hoogste percentage van alle deelnemende landen en het is zelfs bijna dubbel zo hoog als in Nederland (8 procent). Dat vertaalt zich vooral in een veel frequenter gebruik van de claxon: bijna 6 Belgen op 10 gebruikt die regelmatig, wat bijna even veel is als de Italianen of de Grieken. We geven verder toe dat we met zijn allen vrolijk rechts inhalen op de snelweg (40 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 34 procent) en nauwelijks vertragen bij werken (67 procent bekent de snelheidsbeperkingen bij wegenwerken aan zijn laars te lappen, tegenover 55 procent gemiddeld). Dat heeft ongetwijfeld ook wel iets te maken met het hoge aantal werven op onze wegen. Een ander zwak punt: de Belg neigt veel meer naar dronken rijden dan onze buren. We nemen gemiddeld dubbel zo vaak het stuur met een paar glazen te veel op dan de andere Europeanen (23 procent tegenover gemiddeld 10 procent).

Goede reputatie

Verder komt uit de peiling naar boven dat 1 Belg op 5 (21 procent) nog belt zonder handenvrijkit tijdens het rijden. Dat lijkt veel, maar het is gevoelig minder dan het Europese gemiddelde (30 procent). We krijgen ook goede punten voor gordeldracht, want wij Belgen vergeten steeds minder om ons vast te snoeren: slechts 12 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 21 procent. Belgen zouden ook de veiligheidsafstanden goed respecteren. Uit de peiling bleek zelfs dat we de minst slechte reputatie als bestuurders hebben in de ogen van buitenlanders. Oef…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten