Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / BIVV-cijfers: minder ongevallen in 2016

Geschreven door Olivier Duquesne op 13-12-2016

De ongevallenstatistieken voor de eerste 9 maand van 2016 zijn bemoedigend. Het aantal verkeersdoden in ons land is gedaald, en in Brussel is niemand aan het stuur overleden.

Het BIVV is (aangenaam) verrast door de statistieken van zijn verkeersveiligheidsbarometer van begin januari tot eind september 2016. Die is namelijk bijna overal groen: minder letselongevallen en een daling van het aantal verkeersdoden op alle wegen van het land, minder weekendongevallen en minder aanrijdingen op snelwegen. De enige rode punten zijn de stijging van het aantal overlijdens als gevolg van een ongeval met een vrachtwagen en de constante toename van het aantal ongelukken met fietsers in Brussel sinds 2004.

 

De cijfers

In de eerste 9 maand van 2016 gebeurden 29.697 ongevallen met lichamelijk letsel. Dat zijn er 138 minder dan in dezelfde periode in 2015, of een daling van 0,15 procent. De situatie is echter vooral verbeterd in Wallonië: - 2,8 procent. In Vlaanderen stagneerden de cijfers (+ 0,1 procent), in Brussel namen ze toe (+ 2,9 procent). Bij al deze ongevallen vielen helaas 38.097 gewonden (- 1,3 procent) en 409 overlijdens (- 11,9 procent) ter plekke te betreuren. Dat laatste cijfer is wel bijzonder bemoedigend, want er vielen 55 doden minder op ons wegennet en dat is net geen record. Enkel 2012 was beter (98 overlijdens minder dan in 2011). Op de snelwegen is het aantal letselongevallen lichtjes gedaald (- 1,5 procent), maar het aantal doden is wel met een recordaantal gedaald: van januari tot september vielen 52 slachtoffers te betreuren en dat waren er 17 minder.

 

Per regio

Het aantal slachtoffers daalde in Wallonië (- 2,1 procent) en in Vlaanderen (- 1,4 procent), maar nam licht toe in Brussel (+ 0,9 procent). Hoewel geen enkele automobilist het leven liet in het Brussels Gewest (nvdr: een groot deel van de Ring ligt op Vlaams grondgebied), is het aantal fietsers dat het slachtoffer werd van een verkeersongeval toegenomen met 5 mensen en zijn 8 mensen overleden door een ongeval met een vrachtwagen. De provincies met de beste resultaten in de eerste drie trimesters van 2016 zijn Henegouwen (- 25 overlijdens) en Oost-Vlaanderen (- 14). Luik en West-Vlaanderen daarentegen bleken slechte leerlingen, met een lichte stijging van het aantal verkeersdoden (respectievelijk + 6 en + 4).

 

Opletten voor december

We mogen ook niet vergeten dat het begin van december 2016 bijzonder dodelijk is geweest en dat we dus nog geen conclusies mogen trekken voor heel 2016. Toch kloppen de overheden zichzelf al op de borst voor deze resultaten. Federaal Minister van Mobiliteit François Bellot haastte zich om te melden: “Uiteraard is dit een positief resultaat, zelfs al is er nog veel werk aan de winkel om de doelstellingen voor 2020 te halen. In de komen de maanden zullen diverse nieuwe maatregelen in voege treden om verder te kunnen gaan op dit elan, vooral met betrekking tot de strijd tegen recidivisten en dronkenschap aan het stuur”.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten