Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Historische daling van het aantal verkeersdoden op onze wegen

Geschreven door Valentin Delchambre op 21-03-2017

De verkeersdodenstatistieken van het BIVV voor 2016 zijn fors gedaald. Het instituut spreekt van een vermindering van 13 procent van het aantal overlijdens op onze wegen.

In 2016 verloren in ons land 540 mensen het leven bij een verkeersongeval. Dat zijn er 80 minder dan in 2015, of een daling van 13 procent. Volgens de Verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV zijn onze wegen in tijden niet meer zo veilig geweest. Bovendien is het bij de overgang van 2011 naar 2012 geleden (-131) dat nog zo’n sterke daling werd opgetekend in de cijfers die het verkeersveiligheidsinstituut verzamelt. En dat is niet alles: nooit eerder vonden er in ons land zo weinig ongevallen plaats, al dan niet met dodelijke afloop. Ook het aantal letselongevallen daalt, zij het met slechts 0,5 procent (39.839). Hetzelfde geldt voor het aantal gewonden: -1,4 procent in vergelijking met 2015. We zijn nog ver verwijderd van het doel dat is vastgelegd voor 2020 (420 overlijdens), maar het blijft uitstekend nieuws.

Situatie per gewest

Qua aantal verkeersdoden bereiken alle gewesten laagterecords (266 in Vlaanderen, 263 in Wallonië en 11 in het Brussels hoofdstedelijk gewest). Ook het aantal letselongevallen is gedaald (-0,4 procent in Vlaanderen en -0,2 procent in Wallonië), behalve in Brussel, waar dit soort ongelukken zelfs met 3,1 procent toenam (en 1,8 procent meer gewonden vielen). De dodelijkste provincie van Vlaanderen is Oost-Vlaanderen (72), terwijl Antwerpen tekent voor het hoogste aantal letselongevallen (6.919). In Wallonië moeten we de meeste doden betreuren in Henegouwen (93), de provincie waar ook de meeste letselongevallen plaatsvinden (4.027).

Tweewielers

Let wel: het aantal ongevallen met fietsers stijgt wel, vooral dan in Brussel (+19,2 procent). Ze zijn daar op tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat is ook te verklaren door het groeiende aantal fietsers in de hoofdstad… Voor het eerst steekt Brussel (739 fietsongevallen) Wallonië (679) voorbij. Al moeten we daarbij wel aanstippen dat Brussel slechts één overlijden ter plekke moest betreuren onder de fietsers.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten