Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / eCall verplicht vanaf 31 maart

Geschreven door Thibaut Miserque op 28-03-2018

Het kleine knopje dat je terugvindt op het plafond van sommige moderne auto’s waarmee je de nooddiensten kan bellen wordt verplicht in alle modellen die na 1 april van dit jaar nieuw worden gehomologeerd.

Een Europese regel die in 2015 is goedgekeurd verplicht autobouwers om standaard eCall te monteren in nieuwe auto’s met als bedoeling het aantal verkeersdoden te verminderen. De inzittenden kunnen manueel de nooddiensten bellen door op de knop te duwen, maar het systeem kan ook automatisch een oproep starten wanneer het een ongeval detecteert omdat bijvoorbeeld de airbags zijn uitgeklapt. Het stuurt dan de gps-coördinaten door naar het nummer 112. Vooral die informatie helpt nooddiensten om tijd te winnen, want slachtoffers van een ongeval weten vaak niet precies waar ze zich bevinden.

Homologatie

Opgelet: dit geldt enkel voor modellen die nieuw worden gehomologeerd. Auto’s die al op de markt waren op het moment dat de wet in voege treedt en die nog nieuw worden gebouwd, zijn vrijgesteld. De verplichting is dus van toepassing op modellen waarvoor de nieuwe typegoedkeuring na 1 april 2018 wordt aangevraagd. Dat neemt niet weg dat miljoenen auto’s er vandaag al standaard mee zijn uitgerust.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten