Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Onlinevergaderen tijdens het rijden: het nieuwe gevaar

Geschreven door Olivier Duquesne op 05-05-2022

Na telefoneren tijdens het rijden wijst het Waalse agentschap voor de verkeersveiligheid AWSR op een nieuw fenomeen: onlinevergaderingen tijdens het rijden. Dergelijke videoconferenties achter het stuur zijn niet ongevaarlijk.

Zoals de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) al heeft vastgesteld, komt het gebruik van de telefoon tijdens het rijden nog steeds veel voor (meer dan 8 op de 10 bestuurders). Gelukkig gebeurt dat meestal met een handsfreekit. De Waalse tegenhanger van het VSV, het Agence Wallonne pour la Sécurité Routière (AWSR) stelde echter vast dat nog altijd 18% van de Walen dit doet met de telefoon in de hand. En 22% geeft toe af en toe berichten te versturen tijdens het rijden. Maar er is nog een ander verschijnsel waarover AWSR zich zorgen maakt: videoconferenties.

1 op 20

Eén Waal op 20 geeft namelijk toe ten minste af en toe tijdens het rijden aan een videoconferentie te hebben deelgenomen. Onder leidinggevenden is dat zelfs 1 op 6! Zelfs wanneer het toestel aan het dashboard of de voorruit bevestigd is, leiden de discussies en beelden van de onlinevergadering ernstig af. Het AWSR wijst erop dat met deze praktijk "de bestuurder helemaal niet met bezig is met het rijden en dus niet meer in staat is te anticiperen op wat er op de weg kan gebeuren". 

Nationale campagne

42% van de bestuurders die werden ondervraagd over hun telefoongebruik, zei niet bang te zijn voor controles. Nochtans werd de boete afgelopen maart verhoogd tot 174 euro wanneer het toestel niet bevestigd is aan het dashboard of de voorruit. Als de smartphone niet is bevestigd, moet hij worden opgeborgen (bij voorkeur buiten bereik) en verbonden zijn met het multimediasysteem van het voertuig. In Wallonië werden tussen januari en juni 2021 11.200 bestuurders beboet voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Van 17 tot en met 19 mei 2022 zal hierover een nationale campagne worden gehouden in de drie gewesten van het land.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten