Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Om goed te rijden, moet je goed hebben geslapen

Geschreven door Frédéric Kevers op 19-03-2021

Volgens het Waals Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) is een slechte slaapkwaliteit de oorzaak van een op de zes ongevallen. Slapen of rijden, moet je kiezen?

Op deze 19 maart, de internationale dag van de slaap, herrinert het Waals agentschap voor verkeersveiligheid (AWSR) eraan dat de kwaliteit van de slaap een grote invloed kan hebben op onze veiligheid op de weg. Slaapgebrek en de sufheid die het met zich meebrengt, zouden de oorzaak zijn van gemiddeld 1 op de 6 lichamelijke ongevallen, een aandeel dat zelfs toeneemt op de snelweg door de eentonigheid van de ritten.

Dodo doen om pijntjes te voorkomen

Het fenomeen van slaperigheid op de weg is zelfs nog verergerd tijdens de Covid-19-pandemie. Volgens een studie van de VUB heeft 1 op de 3 Walen een slaapstoornis (bij de Vlamingen zal het niet veel anders zijn), voornamelijk problemen met inslapen. Het resultaat is chronische vermoeidheid die erger is geworden met de gezondheidscrisis.

Naast de stress door de pandemie, heeft de massale veralgemening van telewerken het gevolg dat de slaapcyclus van heel wat mensen is verstoort, en vooral de fasen van het wakker worden en het gaan slapen die vroeger werden onderbroken door naar het werk te gaan. Ook wordt er meer tijd voor een scherm doorgebracht, tegenwoordig gemiddeld wel 5 uur per dag. Deze twee factoren hebben een negatieve invloed op ons concentratievermogen en ons vermogen om wakker en alert te blijven, ook wanneer we achter het stuur zitten.

De sufheid die ontstaat tijdens een eentonige activiteit - rijden op de snelweg bijvoorbeeld - kan onze reactiviteit beïnvloeden met een impact die gelijk is aan die van overmatig alcoholgebruik. Erger nog, slaperigheid achter het stuur zorgt voor ernstigere ongevallen, aangezien er geen poging wordt ondernomen om te remmen voor een impact.

Het is dus essentieel om voor een goede slaap te zorgen. Om (mentale) gezondheidsredenen, maar ook om de veiligheid op de weg te maximaliseren. Over het algemeen is het dus meer dan ooit van belang om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, een luchtje te scheppen en om minstens 30 minuten voor het slapengaan je ogen weg te rukken van een scherm om de beste slaapkwaliteit te bekomen.

Om slaperigheid achter het stuur te voorkomen, wordt er aanbevolen om licht te eten (en natuurlijk geen alcohol te drinken) voor het vertrek, om een goede temperatuur aan te houden in de auto (niet te warm en niet te koud) en, als je echt moe bent, op voorhand of onderweg een dutje te doen van een halfuur. Om goed te rijden, moet je dus goed slapen!

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten