Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Te veel vakantiegangers zitten moe achter het stuur

Geschreven door Olivier Duquesne op 26-07-2018

Een campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) herinnert ons eraan dat je acht uren moet slapen voor je een lange rit aanvat. Uit een Franse studie blijkt dat veel bestuurders dat niet doen.

De VSV voert deze zomer een affichecampagne langs de Vlaamse (snel)wegen met het advies om acht uren te slapen voor je begint aan een lange rit. Volgens de verkeersstichting verschijnen de eerste tekenen van vermoeidheid gemiddeld al na anderhalf uur rijden. Dat is gebaseerd op een studie met een simulator door het slaapcentrum in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen en het instituut voor de mobiliteit (IMOB) van UHasselt. Nochtans reden de onderzochte personen nog twee uren verder nadat de eerste tekenen van vermoeidheid optraden (tragere oogbewegingen, tragere reacties van de hersenen en moeite om een constante snelheid aan te houden).

Minder slaap voordien

Het slaapadvies wordt nauwelijks opgevolgd. Een Franse studie van verzekeringsmaatschappij MMA toont dat bijna 80 procent van de bestuurders die zich klaarmaken voor een lange rit zelfs minder slaapt dan gebruikelijk. De nachtrust voor vertrek wordt vaak ingekort om verschillende redenen. In 79 procent van de gevallen komt dit door een vertrek vroeg in de ochtend, in de hoop de files te vermijden en enkele uren tijd te winnen op de eindbestemming.

23 procent van de bestuurders gaat later slapen wegens de laatste voorbereidingen voor het vertrek. Het vooruitzicht van de vakantie zorgt ook voor een zekere opwinding en stress. Volgens MMA is de beste oplossing om vroegtijdige vermoeidheid te vermijden dat je je ritme niet verandert en dus opstaat en gaat slapen op de gebruikelijke uren. Je vermijdt ook beter dat je je op het laatste moment nog moet klaarmaken.      

200 km

De VSV geeft nog enkele cijfers mee over de gewoontes van bestuurders bij lange ritten en wijst op een gebrek aan waakzaamheid bij vermoeidheid achter het stuur:  

  • 84 procent van de Vlaamse bestuurders leggen enkele keren per jaar een lange rit af (meer dan 200 km of twee uren rijden). 27 procent doet dat zelfs meermaals per maand.
  • 78 procent van de Vlaamse bestuurders vertrekt overdag op vakantie.
  • Slechts een op de acht bestuurders (12 procent) denkt dat het verantwoord is om te blijven rijden in slaperige toestand.
  • Nochtans neemt slechts een op de vijf bestuurders (19 procent) effectief een korte slaappauze nadat ze zijn ‘ingedommeld’ achter het stuur.
Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten