Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / BOB-wintercampagne: want Belgen blijven drinken en rijden

Geschreven door Klaas Janssens op 02-12-2018

Met de feestdagen in zicht wordt een nieuwe BOB-wintercampagne gestart. Omdat wij Belgen lijken maar niet te begrijpen dat drinken en rijden niet samengaan.

De Belgische bestuurder heeft een mentaliteitsprobleem. Dat zegt een enquête van de Foundation Vinci, die de houding van Europese bestuurders tegenover het rijden onder invloed van alcohol onderzocht. Volgens de studie zou 24% van de Belgen niets zeggen als er iemand dronken wil vertrekken met de auto. En daarmee scoren we slechter dan alle andere EU-landen. De Belg rijdt dubbel zo vaak rond met een alcoholpercentage dat boven de wettelijke limiet ligt als de andere Europeanen (23% tegenover 10% gemiddeld). Zo'n 8% van de Belgen heeft dan ook al een ongeval of een bijna-ongeval gehad dat direct te wijten was een overmatig drankgebruik. Dat is dubbel zo hoog dan de Britten!

BOB = 0 op!

Die Belgische attitude tegenover dronken rijden, vertaalt zich in verontrustende cijfers.

  • In 2017 vielen er in België 4.210 ongevallen met doden of gewonden waarbij een bestuurder onder de invloed van alcohol betrokken was. Dat is elke twee uur een ongeval.
  • Tijdens de weekendnachten is er in 43% van de ongevallen met doden of gewonen een dronken bestuurder betrokken. Tijdens de week is dat nog steeds 32%.
  • Wallonië (13% van de ongevallen) scoort daarbij beduidend slechter dan Brussel (8%) en Vlaanderen (7%).
  • Volgens cijfers van Vias Institute bedraagt het gemiddelde alcoholpercentage van bestuurders die betrokken zijn bij een ongeval met doden of gewonden liefst 1,7 promille. Dat is 3 keer meer dan de wettelijke limiet.
  • Opvallend:  dat alcoholpercentage van gemiddeld 1,7 promille verandert nauwelijks bij letselongevallen 's nachts of overdag.
  • Opvallend:  de meeste ongevallen die te wijten zijn aan alcohol gebeuren dan wel tijdens weekendnachten, maar ook woensdag (piek tussen 17u en 21u) en donderdag (piek tussen 17u en 3u 's nachts) gebeuren er veel dronken verkeersongevallen met doden of gewonden.

De noodzaak aan eindejaarscampagnes zoals de BOB-wintercampagne is dan ook overduidelijk. Want drinken en rijden gaat echt niet samen. Dit jaar luidt de slogan "BOB = nul op!"

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten