Het waren Audi’s eigen woorden, niet langer geleden dan augustus 2021: “Vanaf 2026 zullen we alleen nog maar 100 procent elektrische auto’s lanceren. De productie van modellen met een verbrandingsmotor zal tegen 2033 geleidelijk worden afgebouwd.” Ondertussen zijn we nog geen vijf jaar verder, en komt Ingolstadt met een derde generatie van zijn Q5… met enkel verbrandingsmotoren.
Eigenlijk ook niet meer dan logisch als je kijkt naar het strategische belang van dit model op de grootste markten ter wereld. De Q5 is meer dan zomaar een vaste waarde binnen het Audi-gamma; het is als onvervalste bestseller een echte melkkoe voor Ingolstadt, gelet op de marges in het premium-SUV segment.
Concept Audi Q5 (Sportback)
Veelzeggend in dat hele verhaal is dat deze Q5, net als de recente A5 en de nakende nieuwe A6, op een volledig nieuwe basis rust: het PPC of ‘Premium Platform Combustion’, speciaal ontwikkeld voor overlangs ingeplante verbrandingsmotoren. Dat Audi het blijkbaar toch nog opportuun achtte om in zo’n nieuw platform te investeren, is ook niet zo verwonderlijk, want de elektrische voornemens van gisteren hebben intussen een stevige realitycheck gekregen.

De afschaffing van fiscale incentives voor elektrische voertuigen in Duitsland (en in andere landen) heeft de opmars van de EV doen stokken. En dat heeft dan weer op heel wat hoofdzetels van Europese autobouwers twijfel gezaaid – zelfs al blijft dat verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren vanaf 2035 voorlopig nog overeind.
De Q5 rust op het ‘Premium Platform Combustion’, speciaal ontwikkeld voor overlangs ingeplante verbrandingsmotoren
Ook bij Audi is het alle hens aan dek: met 1,7 miljoen auto’s zag het merk zijn verkoop in 2024 met 12 procent teruglopen. En van die 1,7 miljoen waren amper 164.000 exemplaren volledig elektrisch – ook dat is een daling met 8 procent ten opzichte van 2023.
Design en afmetingen Audi Q5 (Sportback)
Nieuw platform of niet, de buitenafmetingen van de nieuwe Audi Q5 wijzigden amper: in de lengte komt er 3 centimeter bij (4,72 meter in totaal), in de breedte 1 (1,90 meter) en in de hoogte 4 (1,65 meter). De wielbasis bleef zelfs onveranderd en meet nog altijd 2,82 meter.
Ondanks die extra centimeterjes boette de koffer wel 20 liter in omdat de 1,7 kWh-batterij van het MHEV- een plekje onder de vloer moest krijgen: onder het bagagescherm van de Q5 past nu nog 520 liter. Of 515 liter als je voor de Sportback kiest, want die koetswerkvariant is – voor het eerst – ook al meteen bij de lancering te bestellen.

Met die 4,72 meter is de nieuwe Audi Q5 exact even lang als de Mercedes GLC, en 3 centimeter korter dan de ook nog recente BMW X3, om maar meteen zijn twee voornaamste rivalen te noemen. Je zou daar ook nog de Volvo XC60 kunnen bij rekenen: de Zweden gaven hun middelgrote SUV zopas nog een kleine opfrisbeurt om zijn leven wat te verlengen – ook bij Volvo hebben ze noodgedwongen hun elektrische ambities wat op een lager pitje gezet.
Over het design van de nieuwe Q5 gaan we niet te veel uitweiden: de compacte SUV volgt op dat vlak de richting die andere recente Audi-modellen zijn ingeslagen. In Ingolstadt zijn ze in het bijzonder trots op de nieuwe achterlichten met oledtechnologie waarmee je via het centrale scherm kunt kiezen uit acht verschillende lichtsignaturen. Ach ja, er zullen vast klanten zijn die daar gevoelig voor zijn…
Interieur Audi Q5 (Sportback)
Stap in in de nieuwe Audi Q5 en je voelt je niet ontheemd. Alles oogt vertrouwd, behalve dan misschien dat grote gebogen scherm dat als panoramisch dashboard dienstdoet. Het bestaat in feite uit twee schermen: eentje van 11,9 duim voor de tellerpartij en een tweede van 14,5 duim voor de centrale interface.

Optioneel kun je dat nog aanvullen met een derde scherm voor de voorste passagier. Uiteraard is alles geconnecteerd, instelbaar en personaliseerbaar en tekenen alle apps (Spotify, Google Maps, enzovoort) en snufjes die je van een moderne premiumauto mag verwachten present.
De kwaliteitsindruk van de materialen en hun assemblage en de look-and-feel zijn van een hoog niveau
De kwaliteitsindruk van de materialen en hun assemblage en de look-and-feel zijn van een hoog niveau – misschien niet van het allerhoogste niveau; daarvoor blijven er nog wat te veel goedkopere kunststoffen over op minder zichtbare plekken. Ondanks de veelheid aan functies en instellingen blijft de ergonomie verzorgd.

Kortom, je voelt meteen dat je in een Audi zit. Over de binnenruimte valt dan weer niet te discussiëren: die is riant, ook achteraan in deze Sportback met zijn aflopende daklijn.
Motorisaties Audi Q5 (Sportback)
De Audi Q5 wordt gelanceerd met twee benzines en een diesel, alle drie gekoppeld aan de gerobotiseerde S Tronic-versnellingsbak: de tweeliter-TFSI van 204 pk en de 3.0 V6-TFSI van 367 pk en de goeie ouwe 2.0 TDI (204 pk), waarvan we nochtans dachten dat zijn laatste uur geslagen had.

Allemaal genieten ze van een mildhybride ondersteuning op 48 volt (de zogenoemde ‘MHEV Plus’), maar daar blijft het qua elektrificering voorlopig bij. Later volgt er nog een plug-inhybride, maar het is niet duidelijk op welke termijn we die TFSI e moeten verwachten.
Audi verwacht dat deze benzinevariant de hoofdmoot van de Q5-verkoop zal uitmaken
Voor deze eerste kennismaking konden we de weg op met een Q5 Sportback TFSI 150 kW met Quattro-vierwielaandrijving, een configuratie waarvan Audi verwacht dat ze de hoofdmoot van de Q5-verkoop zal uitmaken.
Rijgedrag Audi Q5 (Sportback)
De ‘Plus’ van het MHEV-systeem laat zich onmiddellijk gelden bij het wegrijden: de eerste tientallen meters legt de Audi Q5 volledig af op de 24 pk en 230 Nm sterke elektromotor. Soepel, zacht en stil dus… Zo blijft hij ook rijden nadat de verbrandingsmotor wakker is geworden; alleen als die 2.0 TFSI zwaar aan de bak moet, komt zijn ietwat rauwe stem de rust in het interieur verstoren.
In ieder geval heeft deze krachtbron met 204 pk en 340 Nm altijd voldoende reserves achter de hand, zeker als de elektromotor nog een duwtje in de rug komt geven. Deze Q5 TFSI 150 kW sportief noemen, zou een brug te ver zijn, maar feit is dat zijn tussensprintjes behoorlijk pittig zijn.

Toch is het vooral de kwaliteit van de ophanging en dan met name de filtering die ons is bijgebleven, ondanks de 21-duimvelgen die onder onze testauto lagen. Waarbij we daar eerlijkheidshalve aan moeten toevoegen dat onze Q5 ook wel was uitgerust met de optionele luchtvering. De vooras is daarentegen niet van de snedigste, je voelt dat de voorwielen het niet onder de markt hebben met de vele kilo’s van deze SUV. En het stuur is wel nauwkeurig, maar karig met feedback.
Al bij al resulteert dat in een sereen rijgedrag dat comfort centraal stelt, maar dat nooit echt uitnodigt om deze Q5 een keer flink bij zijn nekvel te grabbelen. Ondanks uitstekende by wire-remmen, met een pedaal waarin je niks voelt van de overgang tussen regeneratief vertragen op de elektromotor en remmen op de schijven.
Belgische prijzen Audi Q5 (Sportback)
- Audi Q5 TFSI: 52.850 euro (Sportback: 53.340 euro)
- Audi Q5 TFSI quattro: 55.500 euro (Sportback: 56.140 euro)
- Audi Q5 TDI quattro: 57.550 euro (Sportback: 60.360 euro)
- Audi SQ5 quattro: 82.950 euro (Sportback: 85.920 euro)
Conclusie Audi Q5 (Sportback)
Niet iedereen zit al te wachten op een elektrische SUV, zo blijkt. En dus rijdt Audi ons opnieuw een ‘klassieke’ Q5 voor, zij het eentje waarin de verbrandingsmotoren voortaan wel worden bijgestaan door een opgewaardeerde mildhybride ondersteuning, waarin ditmaal een fatsoenlijke elektromotor in de versnellingsbak werd geïntegreerd.
Verwacht geen revolutie ten opzichte van de voorganger, maar wel een mooie evolutie waarmee de Q5 de concurrentie opnieuw recht in de ogen kan kijken.