Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Ford Tourneo Custom (2024): Bestelwagen wordt monovolume

Geschreven door Klaas Janssens op

De nieuwe Tourneo Custom is een veredelde bestelwagen die zijn stinkende best doet om een monovolume te zijn. Is dit busje een hedendaags alternatief voor wijlen de Ford Galaxy? AutoGids doet de test met de EcoBlue 170.

60.349 €

Elders is de monovolume aan een voorzichtige wederopstanding bezig, maar in onze contreien zijn grote MPV’s inmiddels van het toneel verdwenen. In Europa regeert koning SUV en die blijft nog wel even op zijn troon zitten. Wie toch een vervoersmiddel met een heleboel binnenruimte zoekt, kan echter nog terecht op de markt van de light commercial vehicles. Veel van die bestelwagens worden namelijk ook aangeboden als gezinsvriendelijke personenauto.

Vroeger beperkten de aanpassingen zich dan gewoon tot de montage van een achterbank en zijruiten, maar tegenwoordig doen de constructeurs steeds meer moeite om die gezinsversies te zegenen met de aankleding, het comfort en de technologie van een ‘echte’ auto. Zoals Ford dat probeert met de Tourneo Custom, die afgeleid is van de Transit Custom – onlangs nog bekroond tot International Van of the Year.

Koetswerk en afmetingen Ford Tourneo Custom

Het design van de Tourneo Custom is eigenlijk bijkomstig, want bij dit soort voertuigen dicteert de functie nu eenmaal de vorm van het koetswerk. Toch leverden de Ford-ontwerpers een verzorgd geheel af, waarbij scherp getekende lichtblokken en wat verchroomde designdetails voor het nodige cachet zorgen. Zelfs matrixverlichting, lichtmetalen negentienduimvelgen en een groot panoramadak behoren tot de mogelijkheden.

Review 2024 Ford Tourneo Custom

Dat neemt niet weg dat je met een groot en geblokt busje onderweg bent dat wat handigheid vraagt bij het manoeuvreren, zeker als je de bijna 5,50 meter lange LWB-variant van de Ford Tourno Custom door de binnenstad probeert te loodsen. Gelukkig zorgen de gigantische zijspiegels en de alerte rijhulpsystemen ervoor dat je het overzicht behoudt.

Interieur en koffer Ford Tourneo Custom

De bestuurder kijkt uit op een overzichtelijk dashboard dat een digitaal instrumentenpaneel combineert met een hoogwaardig aanraakdisplay voor de multimediamodule, waarachter de jongste generatie van de Sync4-interface draait. De instelmogelijkheden zijn dan ook erg uitgebreid, inclusief draadloze smartphoneconnectie via Apple CarPlay of Android Auto.

Opties zoals verwarmbare stoelen, elektrisch te openen zijdeuren en een bijkomende airco voor het passagierscompartiment zorgen voor wat extra welbehagen aan boord van de nieuwe Ford Tourneo Custom. Zelfs een (kunst)lederen interieur en een B&O-geluidsinstallatie behoren tot de mogelijkheden. 

Review 2024 Ford Tourneo Custom

Dat neemt niet weg dat de Ford Tourneo Custom het vooral van zijn immense interieurruimte moet hebben. Zelfs als je kiest voor de configuratie met negen zitplaatsen, houdt de versie met lange wielbasis minstens 1.354 liter aan laadvolume over. En als je alle stoelen achterin verwijdert, heb je in deze variant liefst 5.472 liter tot je beschikking.

De passagiersstoel voorin kun je ruilen voor een bankje met twee zitplaatsen, maar het zijn toch de zes overige plaatsen waarmee de Ford aan het goochelen gaat. De stoelen staan voortaan op rails, zodat je ze makkelijk kunt verschuiven. Die op de tweede zitrij kun je bovendien draaien, zodat je het interieur in enkele seconden kunt omtoveren tot een gezellige zithoek of een mobiele vergaderruimte. Alle zitplaatsen op de tweede en de twee buitenste plaatsen op de derde zitrij kun je bovendien voorzien van Isofix-bevestigingspunten, zodat je een heleboel kinderen tegelijk naar de crèche kunt voeren.

Specificaties Ford Tourneo Custom

De Ford Tourneo Custom staat op een volledig nieuw platform dat ontwikkeld werd voor een plug-inhybride én een 100 procent elektrische aandrijflijn, maar de spits wordt afgebeten door de oude en vertrouwde dieselmotor van de EcoBlue-familie. Het gaat om een tweeliter, die ook bestaat met 136 en 150 pk en manuele zesbak, maar in de door ons geteste topversie 170 pk en 390 Nm op de voorwielen zet via een wat aarzelende achttrapsautomaat.

Review 2024 Ford Tourneo Custom

De zelfontbrander maakt indruk met zijn souplesse, waardoor deze Ford tot 2.500 kilogram mag slepen en ook op de snelweg vlot voor de dag komt. De prestaties volstaan en het verbruik blijft onder controle: we sloten onze driedaagse testperiode af met een gemiddelde dorst van 7,9 l/100 km. De geluidsisolatie mocht wel wat beter, want de dieselmotor laat duidelijk van zich horen en ook windgeluiden vinden hun weg naar het interieur. Maar van gepiep of gekraak – toch typisch voor bestelwagens – is geen spoor.

Rijgedrag Ford Tourneo Custom

In vergelijking met de Transit waarop hij zich baseert, krijgt de Tourneo Custom een wat zachtere onderstelafstelling die deze Ford een verrassend aangenaam weggedrag geeft. Voor een busje dat 5,50 meter lang is en 2,4 ton weegt, laat deze jongen zich vlot om de hoek zetten. Het stuurgevoel is uitstekend, waardoor je mooi kunt inschatten wat het onderstel precies uitvreet. Het voelt allemaal erg stabiel en voorspelbaar aan, en op sommige wegen valt er zelfs een streepje rijplezier te rapen. Daar is de onafhankelijke wielophanging zeker niet vreemd aan.

Review 2024 Ford Tourneo Custom

Prijs Ford Tourneo Custom

Reken je per inzittende, dan is de Ford Tourneo Custom eigenlijk een koopje: ontdek alle prijzen.

Verdict Ford Tourneo Custom

Neen, de Ford Tourneo Custom is nog altijd geen monovolume. Daarvoor is dit busje nog altijd wat te lomp. Maar het verschil wordt wel weer kleiner, want de moderne uitrusting, de soepele dieselkrachtbron en het aangename weggedrag zorgen ervoor dat het prettig rondkarren is. Desgewenst met acht passagiers én hun bagage aan boord.

Verwante testen

In dit artikel : Ford, Ford Tourneo custom

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker