De Tesla Model Y is een waar fenomeen: het is ’s werelds bestverkochte elektrische SUV, een statuut dat hij te danken heeft aan verschillende aspecten – zijn prijs, zijn rijbereik, zijn binnenruimte, zijn look, zijn imago, en ga zo maar door. Het model is dan ook Tesla’s grote melkkoe, eentje waarvoor speciaal in Duitsland een fabriek werd neergepoot.
Dat de verkoop van Tesla de jongste weken en maanden wat in een dip zat, is dan ook voor een stuk te verklaren doordat vele potentiële klanten geduldig aan het wachten waren op de lancering van de faceliftversie. Die ‘Juniper’ is er nu, en wij konden ermee rijden.
Design, koetswerk en afmetingen Tesla Model Y (2025)
Hoewel de technische basis onveranderd bleef, staat de gefacelifte Model Y er wel een pak frisser bij: de Cybertruck-invloeden geven de aantrekkingskracht van deze cross-over een nieuw elan. Kijk maar naar de koplampen, in de vorm van een smalle strook die over de volledige breedte van de neus en in de voorvleugels doorloopt.
Al is de winst aan flair naar ons gevoel nog groter achteraan, met die rode strip die op indirecte wijze ook het Tesla-logo op de achterklep verlicht. De nummerplaat verhuisde naar een plek lager in de bumper, waardoor de kont er veel strakker en eleganter uitziet. Jammer dat Tesla het kleurenpalet beperkt tot vijf tinten, waarin geen plaats meer is voor het o zo klassevolle bordeaux van vroeger.
De nieuwe velgen zijn afhankelijk van de gekozen versie 19 of 20 duim groot, vooraan ontwaren we ook een nieuwe camera in de bumper, die de rijhulpsystemen aanstuurt. Alle aanpassingen maken de Model Y 4 centimeter langer (4,79 meter), de breedte (1,92 meter) en hoogte (1,62 meter) veranderen niet.
Al bij al blijft dat dus heel wat auto om te parkeren, zeker omdat ook de grote draaicirkel niet meehelpt. Gelukkig kun je rekenen op een camerasysteem met een uitstekend rondomzicht.
Interieur en koffer Tesla Model Y (2025)
De evoluties in het interieur zijn vergelijkbaar met die in de Model 3 ‘Highland’, met naast een hertekende middenconsole ook een degelijker assemblage en nieuwe materialen met een aangenamere look-and-feel. Een belangrijk verschil met de vernieuwde Model 3 is dat de Model Y wél nog vasthoudt aan zijn klassieke hendel voor de richtingaanwijzer – toch een gebruiksvriendelijker oplossing dan die knoppen op het stuur.
Verder blijft het minimalistische dashboard behoorlijk kaal en bijzonder grijs ogen – wat meer kleur of personaliseringsmogelijkheden zouden de Model Y deugd doen. Gelukkig is er nog het 15,4 duim grote scherm boven aan de middenconsole. De interface draait op een AMD Ryzen-processor, een van de krachtigste op de markt.
En dat merk je meteen aan zijn bliksemsnelle respons en zijn onberispelijke graphics en animaties. Alle denkbare apps zijn al in dit systeem geïntegreerd, zodat er geen enkele reden is om je smartphone te spiegelen.
De voorstoelen zitten prima, de achterbank blijft aan de harde kant. Aan ruimte is echter geen gebrek, een gevoel dat nog wordt vergroot door het enorme panoramadak dat altijd inbegrepen is.
De achterste passagiers hebben een eigen scherm van 8 duim waarmee ze de temperatuur, het infotainment of de instellingen van de voorste passagiersstoel kunnen regelen (een functie die bewijst dat de Model Y ook populair is als taxi of voor betaald personenvervoer). Dankzij krachtige USB-C-poorten (65 watt) kunnen smartphones snel worden opgeladen.
Een van de grote troeven van de Model Y blijft zijn koffer: 854 liter in vijfzitsconfiguratie tot 2.138 liter met alle stoelen neergeklapt. Nieuw daarbij is dat de rugleuningen van de achterbank zich nu elektrisch laten neerleggen en weer rechtzetten. De Model Y behoudt daarnaast ook zijn frunk in de neus, waarin je laadkabels of kleine rugzakken kwijt kunt.
Kenmerken en prestaties Tesla Model Y (2025)
Het gamma van de Model Y bestaat uit drie versies: de RWD, de Long Range RWD en de hier geteste Long Range AWD. Die heeft naast de synchrone reluctantiemotor achteraan ook nog een asynchrone motor op de vooras, samen goed voor 350 pk, of tijdelijk zelfs 400 pk met de Boost-functie. De batterij van die Long Range-versies is nog altijd 75 kWh groot.
Batterij, rijbereik en laden Tesla Model Y (2025)
Als Long Range is de Model Y nog altijd een van de toppers qua rijbereik in zijn segment. Met dank aan zijn lage elektriciteitsverbruik: Tesla belooft 14,8 kWh/100 km als WLTP-gemiddelde, en in de praktijk zaten wij daar amper boven. Met onze gemeten 15 à 16 kWh/100 km haal je 400 snelwegkilometers op een volle lading; in de stad mag je daar zelfs nog 100 kilometer bijtellen.
Dankzij een DC-laadvermogen tot 250 kW kan vervolgens een halfuurtje volstaan om het batterijpeil weer van 10 naar 80 procent te krijgen. Geen record, maar toch knap, zeker omdat de Model Y maar een 400-voltarchitectuur heeft. De interne omvormer voor een klassiek laadstation is 11 kW sterk.
Rijgedrag Tesla Model Y (2025)
De ‘oude’ Tesla Model Y reed al bijzonder aangenaam, deze ‘Juniper’ doet daar nog een schepje bovenop. Zijn ophanging is nog altijd vrij stug, maar de nieuwe afstellingen voor modeljaar 2025 verbeteren toch de filtering van wegoneffenheden.
Ook de 350 pk van deze All-Wheel Drive vormt niet het minste probleem: trap het gaspedaal weg en deze cross-over verandert in een ware sprintbom: 4,8 seconden volstaan om de 100 km/u aan te tikken. Wel is de topsnelheid voortaan begrensd op 201 km/u, maar daarvan zal alleen een handvol Duitsers wakker liggen.
Op die snelweg werd de Model Y nog wat stiller: zowel de voorste als de achterste zijruiten zijn voortaan gelaagd. Al zal die stilte snel opgevuld worden dankzij de uitstekende audio-installatie met vijftien speakers, waaronder een soundbar voor je neus.
Prijs Tesla Model Y (2025)
De prijzen van de Model Y stijgen niet noemenswaardig, zeker niet gezien de rijkere uitrusting. De achterwielaangedreven RWD is er vanaf 45.990 euro, de Long Range RWD kost 50.990 euro en voor de Long Range AWD betaal je 53.990 euro. Dat zijn weliswaar stevige bedragen voor particulieren, maar je krijgt nog altijd bijzonder veel elektrische auto voor je geld.
Verdict Tesla Model Y (2025)
De voor 2025 verbeterde Tesla Model Y blijft de referentie in zijn segment, met zijn zee aan ruimte, zijn doorgedreven, maar gebruiksvriendelijke technologie, zijn topprestaties, zijn leuke rijgedrag én nu ook een sexyer voorkomen. Eigenlijk zien wij geen enkele reden waarom deze Model Y ‘Juniper’ niet opnieuw een verkooptopper zou worden. Of het zouden de strapatsen van ene Elon Musk moeten zijn…
In dit artikel : Tesla, Tesla Model y

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!