Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Bentley Bentayga : SUV voor de elite

In het kort

  • Wegligging

    De Bentley Bentayga kan bogen op een uitstekende wegligging. Het elektrisch bekrachtigde stuur met variabele overbrenging toont zich tegelijkertijd precies en vol gevoel, de voortrein is snedig voor zo’n grote auto. De draaicirkel daarentegen… De erg grote, gekoelde remschijven hebben erg veel massa af te remmen, maar doen dat moedig en volhardend. In rechte lijn is de Bentley onverstoorbaar, evenals in lange bochten. Op achterafwegjes voel je zijn massa. De trekkracht is nergens een probleem.

  • Veiligheid

    Wat de actieve veiligheid betreft, kan op heel wat rijhulpsystemen gerekend worden, maar jammer genoeg zijn ze niet allemaal standaard, wat je op zo’n dure auto toch zou mogen verwachten. Het zicht vooruit is goed, schuin achteruit en achteruit kan het beter. De lichten zijn goed, maar niet buitengewoon. Op het gebied van passieve veiligheid is de auto voorzien van acht airbags (ook zijdelingse achterin, maar niet voor de knieën), Isofix-punten zijn er achterin. Er zijn geen EuroNCAP-tests geweest.

  • Comfort

    De luchtvering zorgt ook voor een uitstekend comfort, hierbij geholpen door goed zittende stoelen. De rijhouding is goed, het dashboard oogt ouderwets, maar zit ergonomisch goed in elkaar. Zowel voor- als achterin zit je uitstekend gesteund en heb je meer dan behoorlijk wat ruimte. De geluiddemping is verzorgd. De uitstroomopeningen voor de verluchting (met hun orgelpijpregeling) behoren tot de charmes van de auto, maar de airco met vier zones werkt ook uitstekend en de verluchting is navenant goed.

  • Praktische kant

    Instappen kan zonder problemen, zowel voor- als achterin, temeer daar de Bentayga 55 millimeter kan zakken om een lagere instap te garanderen, en als optie treeplanken beschikbaar zijn. Binnenin zijn er behoorlijk wat opbergvakken, maar de meesten zijn niet erg ruim. Als je voor de vijfzitsversie kiest, kan de achterbankleuning plat, bij de vier aparte stoelen niet. De kofferruimte is vrij groot, maar niet immens, en kun je bereiken via een grote achterklep die met een beenbeweging geopend kan worden.

  • Connectiviteit

    Op het gebied van connectiviteit heeft deze Bentley een reuzenstap vooruitgezet dankzij een heel nieuw platform dat bediend wordt via een (vrij klein) aanraakscherm. De auto kan uiteraard verbonden worden met het internet en is zelf een 4G Wi-Fi-hotspot, terwijl ook andere connectiviteitsmogelijkheden voorhanden zijn. Uitneembare tablets achterin kunnen ook buiten de auto of thuis/op het werk gebruikt worden en offroad kan de auto zijn bestuurder gedetailleerd inlichten over de ondergrond.

  • Budget

    Op een Bentley heb je drie jaar volledige waarborg zonder kilometerbeperking. Niet slecht, maar toch minder dan bij sommige concurrenten. Een onderhoudsbeurt is al om de 16.000 kilometer nodig. Kun je de basisprijs nog ietwat redelijk noemen gezien het gebodene, dan kan de prijs snel oplopen wanneer je in de uitrustingspacks, opties en speciale uitrusting duikt. De inruilprijs voor een Bentley blijft redelijk hoog. Het verbruik is een meevaller, de wijzigingen aan de W12 hebben ook hier hun vruchten afgeworpen.

Bentley Bentayga : SUV voor de elite
Conclusie / Bentley Bentayga : SUV voor de elite

De Bentayga is zeker niet moeders mooiste, maar zodra je erin zit en (vooral) ermee rijdt, vergeet je die kritiek. Hij biedt ruim en comfortabel plaats aan vier volwassenen die in een superluxueuze omgeving worden vervoerd. De snelheid waarmee dit kan gebeuren, zal hen misschien ook in vervoering brengen, want op de weg ontpopt deze mastodont zich als een sportwagen in SUV-livrei, terwijl hij ook nog meer dan behoorlijk zijn mannetje kan staan wanneer je de gebaande paden verlaat (liefst met aangepast schoeisel). Maar voor wat hoort wat: wie zich een Bentayga wenst aan te schaffen, kan maar best diepe zakken hebben...

Verder lezen? Download GRATIS het volledige testverslag!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker