Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Bentley Bentayga : SUV voor de elite

Geschreven door Tony Verhelle op

Ook in de hoogste regionen van autoland slaat de nieuwe rage toe. SUV’s zijn nu overal en zelfs de meest prestigieuze (en duurste) merken ter wereld zijn gevallen voor de verleidelijke verkoopcijfers. De eerste ‘über-SUV’ is de Bentley Bentayga.

Prijs
NB
  • Score redactie 15.21 /20

We schrijven het begin van dit decennium. Binnen de VW-groep woedt een bitse strijd tussen Lamborghini en Bentley over wie het ‘recht’ krijgt een echte SUV te maken. Beide merken zetten hun argumenten kracht bij met een prototype. Bij de Italianen is dat de Urus, bij de Britten de EXP 9 F. Aan beide kemphanen wordt door de Vorstand in Wolfsburg duidelijk gemaakt dat een van beide er nooit komt. De wereld is echter de jongste jaren nog verslaafder geworden aan SUV’s dan al het geval was, en dat geldt van de laagste tot de hoogste regionen. Elke constructeur die het zich kan veroorloven, komt met een compacte SUV. In de duurste segmenten keren zelfs SUV-verketteraars als Rolls-Royce hun kar – binnen twee jaar moet de beroemde Spirit of Ecstacy ook prijken op de neus van een echte super-SUV, de Cullinan.

Bij Bentley zijn ze ondertussen niet bij de pakken blijven zitten: de VW-bazen zetten het licht op groen en met het nieuwe MLB-platform dat ondertussen binnen de groep was ontwikkeld, was een perfecte basis voorhanden om ook Bentley zijn softroader te geven. De ontwikkeling werd versneld en eind vorig jaar al konden enkele geselecteerde potentiële klanten met de nieuweling rijden. De pers volgde begin dit jaar (zie AG948) en vandaag kunnen we u een Gedetailleerde Wegtest aanbieden van de enige versie die al verkrijgbaar is, die met de nieuwe W12-benzinemotor. Een diesel en een hybrideversie zullen nog volgen.

Uit het wat pompeuze en fel bekritiseerde prototype EXP 9 F werd een productieversie ontwikkeld die uiterlijk geen potten breekt. Buiten de opvallende Bentley-neuspartij lijkt de auto (opzij, schuin achteraan) eerder op een Aziatische SUV die er al een paar jaar op heeft zitten dan op het glamoureuze project van een topprestigeconstructeur. Eens zien wat dat al rijdend geeft.

  • Verbluffende prestaties
  • Uitstekende wegligging
  • Zeer verzorgd comfort
  • Ruim interieur
  • Aankleding/afwerking
  • Koetswerkdesign
  • Erg hoog prijskaartje
  • Opties kunnen prijs verhogen
  • Functionaliteit vierzitsversie
  • Hinderlijk grote afmetingen

In dit artikel : Bentley, Bentley Bentayga

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker